Lokaltidningen STO
Måndag, 22 januari 2018

Matmomsen – en straffskatt för hungriga

Efter avslöjandena av skattesmitare som stoppat undan skattemiljarder i bunkrar utomlands skulle man kunna vänta sig handling. Skarpare lagar, påtryckningar mot till exempel Storbritannien som tillåter Jersey att bli en skattgömma och samarbeten med andra drabbade länder skulle vara en början. I rådande system så kan den som äger företag välja bort att betala skatt, medan alla som jobbar och skapar värde lämnas med notan.

Istället för att försvara skatter som minskar klyftorna – bolagsskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt till exempel – så väljer politikerna en annan väg. Både Moderaterna och ungdomsförbunden SSU och LUF har nyligen kommit med krav på höjd matmoms. Matmoms är till skillnad från andra skatter inte utjämnande, utan slår hårdast mot den som har minst. En sorts platt skatt på hunger får ersätta progressiva skatter.

Det är dags att vanliga människor tar över skattedebatten, som länge dominerats av riskkapitalister, de som äger företagen vi jobbar på och de som äger hemmen vi bor i (antingen genom bostadsbolag eller banker).

Skattesystemet ska lindra ojämlikheten – inte göra den värre.

Moms Filibabba

Relaterade artiklar
Fler artiklar