Lokaltidningen STO
Söndag, 18 februari 2018
Jacob Axelsson, ordförande i MUF STO och distriktsordförande Viktor Lundblad medverkade båda vid helgens distriktsstämma i Stenungsund. Foto Erika Olofsson

MUF kan vara vägen in i politiken

Alla partier har svårt att få nya medlemmar. Moderaternas ungdomsförbund lägger nu in högsta växeln inför valet och lockar unga politiskt intresserade bland annat med grillkvällar.

Valet närmar sig. Flera partier startar redan nu värvningskampanjer. MUF, moderata ungdomsförbundet i Västra Götaland är inget undantag. I Stenungsund finns MUF STO där Jacob Axelsson, 17 år, är ordförande.

– Många unga är intresserade av politik men de vet inte hur de ska göra för att engagera sig. Vi brukar ordna med trivselkvällar, det kan vara grillkvällar eller något annan gemensam aktivitet. Dit är alla ungdomar, med politiskt intresse välkomna.

Jacob har ett 60-tal ungdomar i sin förening, som sträcker sig över Stenungsund, Tjörn och Orust. Orust hör egentligen till norra valdistriktet men de Orustungdomar som går på Nösnäs är med i STO föreningen.

– Vi kommer närmare valet att göra medlemsrekrytering vid gymnasieskolorna.

Viktor Lundblad, nuvarande distriktsordförande i Moderata Ungdomsförbundet Västra Götaland Västra har suttit med i kommunfullmäktige i hemkommunen Lerum och även varit ledamot i utbildningsberedningen.

– MUF är för ungdomar från 13 år upp till 30 år, men de flesta aktiva är runt 20-års åldern. MUF arbetar intensivt under valåret med olika former av utbildningar för unga, det är förberedande inför olika typer av förtroendeuppdrag.

Att det är svårt att engagera unga i politiken är något Viktor vet om. Många pluggar på annan ort, flera bor i studentrum, studier tar tid och ork.

– Det är därför medelåldern är så hög hos kommunpolitikerna. Tiden finns hos de äldre, hos pensionärer, de unga satsar på att utbilda sig men vi arbetar hårt för att unga ska orka och framförallt våga ta sig an förtroendeuppdrag. Det behövs yngre i politiken.

I helgen har Moderata Ungdomsförbundet Västra Götaland Västra haft distriktsstämman på Stenungsbaden. 65 MUF medlemmar från distriktet var samlade för att diskutera motioner och propositioner.

– Distriktsstämman är MUF Västra Götaland västras högst beslutande organ, där vi diskuterar motioner och propositioner och väljer en styrelse för det kommande verksamhetsåret, säger Viktor som efter stämmoförhandlingarna fick fortsatt förtroende som distriktsordförande..

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar