Döms för två fall av misshandel

Efter två fall av misshandel samt olaga hot döms en man i 60-årsåldern från Stenungsunds kommun till 100 timmars samhällstjänst. Mannen ska dessutom betala skadestånd på över 20 000 kronor till två målsägande.

Man döms för två fall av misshandel

Den första händelsen, som föranledde åtalet, inträffade i november 2016 då mannen i 60-årsåldern hamnade i en dispyt med en lastbilschaufför som lämnat varor på en adress i bostadsområdet där han bor. När lastbilen skulle vända körde chauffören runt på vad han uppfattar är en vändplats. Han uppger i förhör att marken var täckt av snö och att det visade sig vara en gräsmatta.

Lastbilen fastnade och hjulen slirade över gräsmattn något den åtalade såg från sitt hus och kom ut. Enligt chauffören blev mannen arg och ”flög på honom” och sparkade och tog stryptag innan han lämnade. 

Mannen ska enligt domen även hotat en annan hantverkare, som utförde ett arbete i området och tog emot varorna, genom att uttala att han skulle ”komma ut så han kan slå honom”.

Sex månader senare, i maj 2017, misshandlade mannen en minderårig pojke som varit och badat och genar över hans mark.

Mannen ska då ha surnat till rejält och brottat ner pojken på marken och ska enligt Uddevalla tingsrätts dom tagit strypgrepp på pojken. Han ska dessutom ha hotat den minderåriga pojken och bland annat sagt: ”går här igen och jag dödar”. Den åtalade menar att han har blivit trakasserad under en lång tid genom stöld och skadegörelse på sin fastighet. Det är dock inget som rätten kan knyta till den målsägande.

Det sammanlagda straffvärdet menar Uddevalla tingsrätt bör ligga på tre månaders fängelse. Men då mannen inte återfallit i brott döms han till 100 timmars samhällstjänst.  

Han ska dessutom betala skadestånd till den minderåriga pojken på 15 500 kronor. Lastbilschauffören tilldöms ett skadestånd på 7 500 kronor.

Björn Alm