Insändarskribenten ifrågasätter att det blir tryggare med kameraövervakning. Arkivfoto

Aggressiv försäljning av övervakningskameror

Var Sverige en otrygg plats när vi inte hade tusentals övervakningskameror? Är Storbritannien som är bland de kameratätaste i världen ett land med få brott? Svaret på bägge dessa frågor är nej.

Det kan vara att tänka på när företaget Securitas opinionsbildar i svenska tidningar under veckan. De har gjort en undersökning där det visar sig att 8 av 10 ”tycker” att kameror förebygger brott. Och det står alla fritt att tycka, men det är inte sant.

Tyck till: Blir det ett tryggare samhälle med fler övervakningskameror?

Genom nyord som ”säkerhetskamera” och ”trygghetskamera” vill branschen och vissa naiva politiker ta bort obehagliga kopplingar till övervakning. Men övervakningskamera är bara ett ord som bara beskriver dess funktion – varken säkerhet eller trygghet kommer automatiskt av att vissa brott kan bli lättare att utreda.

Vad Securitas har att vinna på detta är uppenbart – ökad försäljning. Hur Ekonomihögskolan på Lunds Universitet kommit fram till att bli en partner i detta är mer klurigt. Att medierna inte ställer kritiska frågor är oförlåtligt.

Och tryggheten då? Det finns inga genvägar – vi behöver ett samhälle utan klyftor där människor bryr sig om varandra, är uppmärksamma och lägger sig i. Och där finns det förstås inga pengar att tjäna för företag som Securitas.

Christian

Relaterade artiklar
Fler artiklar