Bra kan bli ännu bättre

Det går bra för världen just nu. Oavsett vad populister från höger och vänster vill få oss att tro så lever vi längre, jobbar mindre och är friskare och friare än vi någonsin varit förut. Vi är dessutom rikare än vi någonsin varit – aldrig förr har andelen fattiga i världen varit så liten. Vi som lever i Sverige idag tillhör troligtvis den procent av alla människor som någonsin levt på jorden som har det bäst ställt.

Det betyder inte att vi kan luta oss tillbaka och vara nöjda, eller att vi ska ta vårt välstånd för givet. Tvärtom. Den frihet och det välstånd vi idag lever i är inte något som har trillat ner från himlen, utan något som tidigare generationer steg för steg vunnit åt oss genom hårt arbete. Vi måste nu blicka framåt och se vad Sverige behöver för att fortsätta på den inslagna vägen.

Först och främst är det helt avgörande att alla får samma möjlighet att förverkliga sina drömmar oavsett om du kommer ifrån Stenungsund, Syrien eller Southampton. Den grunden läggs i skolan. Då duger det inte att det kan skilja tiotusentals kronor per elev mellan de kommuner som satsar mest och minst på skolan. Det duger inte att platser står tomma på lärarutbildningarna, eftersom unga idag inte tycker att läraryrket är attraktivt. Staten måste ta över ansvaret för skolorna, och lärarnas löner måste höjas för att yrket ska bli mer attraktivt.

Men människor är olika, vill olika saker och är bra på olika saker. Alla vill inte bli akademiker. Precis lika viktigt som att den som anstränger sig ska ha möjlighet att komma in på sin drömutbildning är det att den som vill få sitt första jobb på ett fabriksgolv kan göra det. Sverige behöver fler enkla jobb, lägre trösklar in på arbetsmarknaden och sänkt skatt på låga inkomster så att det blir mer lönsamt att arbeta även utan högskoleutbildning.

Sverige måste också lämna den restriktiva migrationspolitik vi svängt in på. Flyktingkrisen är inte över – det är bara det att flyktingarna inte längre kan söka sig hit eftersom Sverige har stängt sina gränser. Vi har idag en politik där syrier nekas asyl, där vi har gränskontroller för att hindra människor från att ta sig hit och där barnfamiljer inte längre får återförenas. Det är något vi borde skämmas över.

Många tror att liberalism är en ideologi för de rika och för dem som redan har. Det är fel. Jag är liberal eftersom jag står på de svagas sida. Eftersom jag vill att du ska få chansen att lyckas i Sverige oavsett vem du är eller varifrån du kommer. Eftersom din bakgrund inte ska få avgöra din framtid.

Detta måste Liberalerna jobba ännu hårdare för under nästa mandatperiod, och för att kunna vara med och driva den kampen kandiderar jag till riksdagen 2018.

Max Sjöberg

Riksdagskandidat för Liberalerna

Relaterade artiklar
Fler artiklar