Debatt: Hur svårt kan det vara att massvaccinera?

Har vi planerat inköpen så dåligt eller vad beror det på? frågar sig Ulrika Törnblom.

Det är för bedrövligt att vi inte kan få ut vaccinet snabbt nog!

Hjälper mina åldriga (86 år och 79 år) att boka tid för covidvaccinering. Som de har väntat och härdat ut och äntligen var det dags. Vaccinet anländer till Sverige den 26 december och nu äntligen blev det dags för de äldre att få sin dos 1.

Vi hade fått uppgift att det skulle påbörjas runt den 15 februari. Samma dag försöker vi logga in på 1177 för att boka men runt kl 10.00 hade sidan kraschat, för det var tydligen fler som tänkte samma tanke…. Efter ett samtal till Stora Höga Vårdcentral (ja, ingen människa vill svara men väl en telefonsvarare..) fick vi veta att det är för personer med hemsjukvård som skall få först – de andra friska gamla, fick snällt vänta till den 22 februari.

Samma procedur på morgonen den 22 februari – bara för att mötas av att: Vi kommer att påbörja vaccinationerna tidigast den 1 mars!

I Sverige har vi ”lyckats” vaccinera runt 500 00 medan Storbritannien har klarat av 18 miljoner. I juli har alla över 18 fått sin dos säger de.

Hur svårt kan det vara att sätta igång en massvaccinering undrar man ju? Har vi planerat inköpen så dåligt eller vad beror det på? Bedrövligt är det i alla fall!

Ulrika Törnblom