Insändarskribenten föreslår att Ammedalsvecka på Orust som ett svar på Almedalsveckan på Gotland. Foto: MostPhotos/arkiv

Ge Orust en Ammedalsvecka!

Det närmar sig val i Sverige. Inte bara till riksdag utan även till kommunfullmäktige. Det betyder att kommunens invånare ska säga vem som ska ansvara för t.ex. skola, förskola och äldreomsorg. För Orusts del har väl kanske inte skolan varit paradgren de senaste åren. Fukt och mögel i Henåns skolor har kostat orustborna 290 miljoner kronor och så har lagen brutits ett 20-tal gånger.

Orust har tyvärr negativ utveckling på andra sätt också. Sedan 2014 har Orust fått näst högst skatteökning i hela landet och har tredje högst skattetryck tillsammans med många avbefolkningskommuner i Norrland. Orust är även den enda kommun i STO där inflyttningen helt stannat av och till och med minskat. För att vara strategiskt placerat med närhet till Göteborg borde detta höja ögonbryn.

Jag tror att väldigt få 18-åringar på Orust vet vilka som har ansvaret på Orust idag, än mindre kan namnge kommunstyrelsens ordförande. Om man är förstagångsväljare på Orust och inte vet vilka politikerna är eller vad de vill göra, hur ska man då kunna känna framtidstro på ön? Så till sommaren: varför inte härma östkustens största ö och överföra Almedalsveckan till västkustens största ö och låta politiker visa sig ute bland folk och samtidigt granskas. Naturligtvis i mer genuin orustsk tappning, men som ändå intresserar. Två flugor i en smäll – mindre politikerförakt och chans för makten att ”visa skattebetalarna hur processen [kring Henåns skola] gått till”. Vad ska det då heta? Ammedalsveckan, kanske?

Elias

Relaterade artiklar
Fler artiklar