Genom kommunens slarv är vi där vi nu är

Svar på insändaren:

”Befogenheter kommer med ansvar”

Enligt hyresavtalet om färjorna från 2012 mellan Tjörns kommun och Västtrafik är det kommunen som ansvarar fullt ut för motorbyte på färjan Tjörn. Detta framkommer tydligt i detta avtal. Jag förstår inte vilket avtal som Rosalie istället säger är gällande för färjorna. Detta avtal som Rosalie åberopar existerar inte överhuvudtaget. 

Tjörns Hamnar AB har inte ansvaret för motorbyte på färjorna. däremot har Tjörns Hamnar och dess vd gång på gång påtalat för kommunens politiker att motorerna är gamla och det är flera haverier som inträffat.  Hamnbolagets vd har talat för döva öron till kommunen om de gamla motorernas status då kommunen struntat i att bry sig om det avtal som kommunen har undertecknat med Västtrafik.

Färjorna ägs av Tjörns kommun som ansvarar för dem. Ytterst ligger ansvaret på Martin Johansen (L) och Martin Johansson (SD) att motorer inte är bytta enligt undertecknat avtal. Jag förstår inte varför nu Socialdemokraterna ska ta över ansvaret från två slarviga borgerliga politiker i denna fråga.

Följa ett avtal är väl inte så svårt att göra och färjorna måste vara driftsäkra. Tjörnpartiet går aldrig med på att tumma på säkerheten gällande färjorna och för resenärerna till Åstol, Dyrön och Tjörnekalv.

Kort och enkelt, Motorer är slutkörda och kommunen har ett tvingade avtal att byta motorer med ett sista datum år 2020. Vilket snart passerat.

När kommunens politiker suttit i dvala i många år och struntat i avtalet så kommer man tillslut till en ändstation och då finnes det inte tid för att göra upphandlingar. Det är av vikt att motorerna bytes omgående. Är det någon politiker som anser att långa upphandlingar är viktigare är säkerheten ombord så får man nog fundera om man är lämplig att sitta med i kommunstyrelsen.

Genom kommunens slarv är vi där vi nu är. Det är bara att bita i det sura äpplet och få bytt dessa gamla tröskverk till motorer. Hur svårt måste det vara?

Gert Kjellberg

Tjörnpartiet