Hur kan resecentrum vara viktigaste frågan?

Nu avgår nuvarande kommunalråd och ett nytt tar vid står att läsa i Lokaltidningen STO. Jag läser vidare och noterar följande av nytt kommunalråd:

”Och på frågan om vilken som är den viktigaste frågan i Stenungsund just nu svarar Lundberg så här: ”Jag skulle säga att det är resecentrum.”

Jag undrar hur detta kan vara den mest centrala delen för Stenungsund, att lösa ett problem som inte finns och då istället skapa en massa nya problem?

När jag fortsätter att läsa om avgående kommunalråd och hans tid i politiken finns följande citat:

”Sedan kan man diskutera om det var rätt att sälja Stenungs Torg men vi behövde helt enkelt pengar.”

När man nu blickar tillbaka så var beslutet att sälja Stenungs Torg minst sagt ett mycket dumt beslut och dessvärre oåterkalleligt. Nu sitter kommunen i en rävsax de inte vågar att uttala sig om. Torgets ägare vill tjäna mer pengar och investera mer på torget men de kräver en motprestation som de tror ska locka fler att spendera mer pengar och öka deras vinst. Denna motprestation stavas resecentrum.

Låt oss nu stanna upp ett ögonblick och ställa oss några frågor:

Hur i hela friden kan detta vara den viktigaste frågan?

Varför är det enbart politikerna som ser ett akut behov av resecentrum?

Av allt som de förtroendevalda borde prioritera så väljer de något som det inte finns behov av. Hade jag varit i er avlönade roll så hade jag valt alla dessa ämnen före ett nytt resecentrum:

– Ta hand om våra äldre, nytt äldreboende förslagsvis där kommunhuset ligger, de förtjänar denna placering efter att de byggt upp Sverige.

– Utveckla skolor, renovera och rusta för framtiden.

– Ordna en planskild korsning som ni inte lyckats få till sen järnvägen kom till år 1907!

– Få till en säker järnvägsövergång vid Solgårdsvägen.

– Lös trafikproblemen i Stenungsund mot väg 160

– Driv investering av bro till Orust.

– Lös otryggheten i Stenungsund.

– Bygg billiga hyresrätter för ungdomar.

– Attrahera företagande i Stenungsund, nu flyttar företag ut (Indus, Nouryon bland annat).

– Framtidssäkra storindustrins drift (hjärtat i Stenungsund).

– Flytta kommunhuset till nuvarande vårdcentral så är ni nära ett väl fungerande resecentrum.

Min lista är lång, och er är kort och felprioriterad.

Handelsrådet (HUI) visar att antalet butiker minskat med 6 procent från 2017-2019 och då har vi inte med Covid-effekten. Om man även läser Demoskops (foretagsklimat.se) senaste statistik om Stenungsund 2019 så rasade Stenungsund 34 platser till plats 120 i Sverige. Det är inom områdena ”Kommunpolitikernas attityder till företagande samt Service och bemötande av kommunen som backat. Vad det gäller Vägnät, tåg och flygförbindelser så har företagen en positiv trend medan politikernas syn på detta störtdyker. Detta gör det än mer tydligt och uppenbart att politikerna ser och försöker lösa ett problem som inte finns.

Ni fick pengar för torget vid försäljningen men nu ska ni betala tillbaka dem, snacka om att sälja smöret och tappa pengarna.

Beslutet om Resecentrum kan återkallas – gör om gör rätt!

Ebberöds Bank