Insändarskribenten vill ta bort busszonerna för STO-regionen så att seniorkorten kan användas till exempel över Tjörnbron. Arkivfoto

Hurra för fria resor – men skippa zonerna!

Äntligen har fria resor för pensionärer på bland annat bussarna fått en lösning även i Stenungsund. Pensionärsorganisationerna välkomnar beslutet som kommunfullmäktige fattades i måndags kväll.

Det känns också tryggt att beslutet sker i en bred politisk enighet. Tidigare tongångar är som bortblåsta.

Nu är det nästan 40 kommuner i hela Västra Götaland som har anammat systemet om än i lite olika form. Med undantag från ett par kommuner så är alla i Göteborgsområdet ”med på tåget”.  Det har insett vikten av att pensionärer ska kunna ”röra sig mer i kommunerna. 

Resan för att nå hit har varit lång. Rörligheten för 65 plus är emellertid fortfarande begränsad över kommungränserna, och innebär till exempel att för ett pensionärspar kostar det 360 kronor att åka tur och retur till Göteborg.

Förra lördagen blev jag påmind om detta efter en föreställning i kulturhuset Fregatten på eftermiddagen med Smoke Rings Big band som spelade välkänd jazzmusik. För en medlem i PRO var biljettpriset 60 kronor. Det motsvarade en tredjedel av biljettpriset för buss/tåg för en person om denna föreställning hade ägt rum i Göteborg.

Exemplet visar två saker:

1. Det går att uppleva god musik i Stenungsund utan att det ska ”kosta skjortan” – varken ifråga om entré eller resor.

2. Pris- och biljettsystemet i Västtrafik har överlevt sig själv. Nu måste det bli en lösning för Göteborgsområdet, och det behövs ingen zon för STO.

Kommungränser ska inte i en region som har som vision – ”Det goda livet” – hindra pensionärerna att ”röra på sig” med orimliga priser.

Christer Ahlen

ordförande för PRO Stenungsund

Relaterade artiklar
Fler artiklar