• Kaxiga kvinnor hotas 

  ”Landsförrädare”, spottade han. ”Såna som ni har förstört det här landet.” Han var så omåttligt arg, mannen som kom ut från Systembolaget när jag och en annan kvinnlig partikamrat stod för att bjuda in till öppet torgmöte. Ja, man möter män på nätet, på torget eller brevledes som är arga och som hatar. Och hotar. De är oerhört provocerade av feminister, kvinnor som tar sig ton och antirasister. Vi ska tystas!  Och jag undrar – varför? Är jämställdhetsarbetet klart?

  Kaxiga kvinnor som tar plats och kräver rättigheter som halva makten hela lönen kanske helt enkelt får dämpa sig? Är de sexuella kränkningarna och våldet ett minne blott? Rasismen och diskrimineringen? Tyvärr inte! Jämställdheten är inte nådd i Sverige och absolut inte i världen.  Hälften av alla kvinnor som går i pension blir fattigpensionärer dvs de har under 10 600 kr i månaden. Detta är ett utslag av deltider och sämre lön. Ensamstående kvinnor med barn har lägst disponibel inkomst i Sverige. Denna grupp är den som oftast får försörjningsstöd. Kvinnors psykiska ohälsa har ökat i alla åldrar men oroande mycket bland yngre. Kvinnor är dubbelt så ofta sjukskrivna som män. När en kvinna misshandlas är det oftast i hemmet. Detta bildar en strukturell obalans i jämställdheten.

  Ser vi då ut i världen är kvinnor oerhört utsatt i fattigdom, krig och flykt. I fattiga länder får flickebarn mindre mat, läkemedel och utbildning just för att de är flickor. De riskerar också att bli bortgifta i vissa delar av världen när de fortfarande är barn. Vi har en social och ekonomisk utsatthet som drabbar invandrare. Den ojämlikheten är oacceptabel och måste bekämpas. Ett jämställt och jämlikt samhälle är det mest hållbara. Därför får vi inte tystas! Inte ens när man blir påhoppad av en vansinnig man som ropar könsord på torget. Men jag blir reellt orolig när jag ser hatet och hoten mot unga tuffa kvinnor som Linnea Claeson, Zara Larsson eller Veronica Palm, som tar plats och tar debatt. Jag blir ärligt rädd för deras hälsa. Och jag hoppas de orkar fortsätta. Samtidigt gör det mig helt vansinnig. Att hota kvinnor på nätet eller genom anonyma brev hotar vår demokrati och måste tas på allvar. För en kort tid sedan hörde jag återigen män ropa landsförrädare. Det var under Almedalsveckan när nazister stod i led med gröna fanor och ropade till Anna Kindberg Batra. Och jag undrar var hatet kommer ifrån.

  Janette Olsson 

  S-kvinna 

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar