Insändarskribenterna vill inte se att alkoholen står i fokus på julen. Arkivfoto

Låt inte alkoholen bli höjdpunkten på julfirandet 

Julen är för många människor en tid av gemenskap och glädje, men så ser det inte ut för alla. Trots att det sägs att julen är barnens högtid vittnar många unga om en helt annan bild. 

Under julen tar Bris emot fler samtal än vanligt från barn som berättar om en högtid med våld, bråk och fulla vuxna. Statistiken säger att ungefär vart tionde barn känner oro inför julen. 385 000 unga lever med minst en förälder som har ett riskfyllt drickande. Barn med föräldrar som har alkoholproblem löper ökad risk att utveckla missbruksproblem senare i livet. 

Även om man inte tror det så märker barnen när de vuxna har druckit alkohol. De pratar högre, kramas hårdare och går lite ostadigare. Bris rekommenderar att dra ner på drickandet eller undvika det helt om de unga tycker att det känns jobbigt. 

Med denna text vill vi inte skuldbelägga människor som dricker alkohol utan vi vill lyfta problematiken med att alkohol ofta tas för givet vid högtider. Vi vill uppmuntra vuxna till att prata med barn och unga om alkohol och konsekvenserna av för mycket drickande. 

Julen är en tid av gemenskap och glädje. Det borde alla barn få uppleva. Låt inte alkoholen bli den viktigaste delen av julfirandet.

Paula Holmqvist (S) 

Catharina Bråkenhielm (S)

Petra Ekerum (S) 

Riksdagsledamöter Fyrbodal 

Relaterade artiklar
Fler artiklar