På torsdag har fullmäktige uppe försäljningen av Tvets skola. Foto: Arkiv

”Minst sagt ett udda avtal”

Tvets förskola på Orust – först sälja och sedan hyra tillbaka för tre gånger pengarna.

Kommunfullmäktige på Orust ska besluta den 14 december om försäljning av Tvets skola. Troligtvis ett helt riktigt beslut om skolan inte behövs. Men nu har man konstaterat att mindre delar visst behövs, minst 10 år framöver. Kommunstyrelsen har då fattat beslut om att sälja för 4,5 milj och hyra tillbaka för 15 miljoner. Minst sagt ett udda avtal. Majoriteten i KS är tydligen för detta avtal, Moderaterna och Folkpartiet avstår att rösta för eller emot (Valet 2018 närmar sig).

Köparen, som är Tvets Fastighetsbolag AB, påstår att detta är en win-win situation, då de tar på sig hela renoveringskostnaden för hela skolan som beräknas kosta 12-15 miljoner. Varför ska kommunen bry sig i renoveringskostnader för hela fastigheten? Behovet för renovering av förskolans behov där det i dag går cirka 50 barn måste vara en bråkdel av nu sagda totalkostnad. Det är svårt att idag sia om hur det ser ut på förskolebarnsfronten om tio år? Avfolkning av landsbygd drabbar även Orust, kommunen som satsar enligt senaste Orust-kommunikén på samhällen som Henån och Svanesund. Se hur det blev med Mycklebyskolan som ligger öde och är nedlagd sedan några år tillbaka.

Föreningen Tegneby Framtid vill få skolan till en samlingspunkt, utveckla byggnaden för möjlighet till småföretagarverksamhet. Positivt, men varför då inte satsa på detta och köpa del av skolan. Kommunen ska renovera bara den del de absolut behöver för fortsatt förskoleverksamhet och icke låsa sig i långa och kostsamma avtal så vi skattebetalare kan andas ut!

Tor-Anders Arby

Orustbo

Relaterade artiklar
Fler artiklar