Ny gångtunnel vid centrum – ni menar väl inte allvar?

Att planera för att tvinga personer genom en gångtunnel för att nå kommunikation känns inte bra. Ingen ska behöva gå igenom en gångtunnel en kväll i november för att nå en anslutningsbuss på andra sidan järnvägen. (Man kan ju ta bron då, den ska ju vara kvar?)

Att kommunen lägger fram ett förslag om gångtunnel gör mig riktigt orolig och rädd. Jag är snart tonårsmamma och oroar mig redan som det är idag för den otrygga situationen på Stenungstorg. Läste också artikeln som tar upp problematiken kring Stenungstorg publicerad i debatt i denna tidning, av Nedžad Deumić, KD om att ”Stenungsundsborna förtjänar trygghet”. Varje vecka ses artiklar om droger, misshandel, inbrott, klotter, skadegörelse eller annan åverkan.

På och i anslutning till torget förekommer droghandel, missbruk och våldsamheter mellan individer. Många ungdomar som lättare påverkas, dras till området och som förälder blir man orolig att den miljön finns i vårt centrum. Att i tillägg till en redan otrygg miljö förlägga en gångtunnel känns verkligen inte bra.

Notera att jag går aldrig ensam hem på kvällen från Stenungstorg – och då bor jag nära!

En gångtunnel är ingen trygg miljö, särskilt inte för oss kvinnor, för äldre eller för ungdomar.

Idag finns en gångbro som löser den övergången planfritt. Syftet med gångtunneln är att kunna nå tre extra busshållplatser öster om järnvägen som inte finns med i utredningen och som inte finns behov av förrän det finns dubbelspår hela vägen från Göteborg och vidare norrut från Stenungsund. Alla andra busshållplatser, tolv stycken, ligger tillsammans på samma sida vid Göteborgsvägen. Varför planera för tunnel för anslutning på östra sidan om järnvägen som inte behövs förrän dubbelspår finns … om kanske 40 år, vi behöver verkligen ingen tunnel nu, och vi vill inte ha någon sedan heller.

Jag är gammal nog att komma ihåg debatten om gångbrons vara eller icke vara. Jag erkänner – jag tyckte då att en gångtunnel skulle vara mycket bättre, och bron är fortfarande bland de fulaste man kan tänka sig. Men jag är också rakryggad nog att kunna medge att jag idag, särskilt när man beaktar samhällsutvecklingen utvärderar de två alternativen bro eller gångtunnel annorlunda – en gångtunnel är inget alternativ som samhället ser ut.

Jag ber er kommunpolitiker och arkitekter att tänka om här. Bygg inte in mer otrygghet i centrum än vad vi redan har – dessutom finns det ju redan en väl fungerande bro.

Orolig Mamma till sårbara barn