Orust serverar nötkött i skolan som kommer från kor som betat gräs

Svar på insändaren:

”Mindre kött på tallriken kan rädda klimatet”

Det verkar vara ganska liten skillnad mellan Miljöpartiet och Centerpartiets uppfattning om att äta kött, trots allt. Om man vill upprätthålla biologisk mångfald i exempelvis skärgården krävs att vi äter kött från betande djur. Absolut bör man avstå importerat kött och i stället äta kött som producerats lokalt. Där verkar vi vara överens. Och här var vi tydliga i förra artikeln, att kött från lokalt betande idisslare är bättre än kyckling utan EU-märkning.

Att äta kyckling utan att kolla upp hur den producerats kan innebära man medverkar till ökad global sojaproduktion medan lokalt betande kor och får bidrar till biologisk mångfald och lämnar gödsel som kan användas vid odling. Därmed slipper man importera konstgödsel. De flesta mindre jordbruken i Bohuslän eller i Västsverige totalt sett tillverkar eget foder lokalt. I exempelvis Orust kommun serveras nötkött i skolorna som kommer från kor som betat gräs.

Lars Larsson (c)

Linda-Maria Hermansson (c)

Georg Strömbom (c)

Aida Karimli (c)

Kristina Jonäng (c)

Kristina Jonäng