Alf och Ginny i taxtoppen

Den strävhåriga taxtiken Allax Ginny är en av två nordiska topphundar i drevprov efter förra helgens nordiska mästerskap som avgjordes i Skaratrakten.

– Hon hade samma höga poäng som en finsk konkurrent, säger Alf Olsson från Tegneby. Men den andra hunden var några månader yngre och blev etta på det.

Alf Olsson är ett välkänt namn i hundkretsar. På hans kennel har det fötts upp många högklassiga taxar.

– Jag har lyckats bra, säger han.

Kenneln heter Allax.

– Jag heter Alf och föder upp taxar. Namnet är en kombination av det, säger han och skrattar.

Till nordiska mästerskapen kvalificerar sig Nordens elit. Bara de tre bästa taxarna från Norge, Finland och Danmark, alltså ettan, tvåan och trean från respektive nations mästerskap får vara med. Till svenska mästerskapen kommer dessutom bara de tio taxar som samlat flest drevprovspoäng under året.

Sexåriga Ginny är en av de bästa taxarna Alf Olsson fått fram.

– Hon har startat i tio jaktprov under året och haft ett poängsnitt på 50 av 60 möjliga vilket är väldigt högt, berättar Alf. Dessutom är hon intelligent vilket hon visar tydligt när hon är i skogen. Jag har kanske haft en enda tax under alla åren som varit lika bra som hon.

Nu har Ginny varit så bra och nått så fina resultat att tävlingskarriären är över.

– Hon har varit med på SM tre år i rad och fler får hon inte vara med i, säger Alf. Men jag tycker inte att hon har något mer att bevisa.

Alf och Ginny vistas mycket i skogen.

– Normalt är jag ute i skogen 20 dagar i månaden under jakttid, säger han. Men i år har jag satsat hårdare och det har säkert blivit hundra dagar under året. Jag har till och med avstått hummerfisket i år.

– Första gången hon gjorde drevprov skrev domaren att hon hade kapacitet att bli en fantastisk drevtax. Redan då syntes det.

Ginny är också utställningschampion och har vunnit certifikat på samtliga fem utställningar hon gjort under sitt liv.

Alf har en tax till, släthåriga Alice, som också ska tränas. Dessutom är Alf eftersöksjägare och har i år hjälpt polisen med cirka 70 eftersöksuppdrag, alltså spårat skadat vilt efter olyckor.

Alf är gift med Marion och tackar henne för en stor del av framgångarna.

– Vi kompletterar varandra.

INGEMAR HAMMARSTRÖM

Relaterade artiklar
Fler artiklar