Ull, som en gång värmde både fattig och rik, har blivit en biprodukt inom fåraveln. Ullen har bränts, slängts och grävts ner. Men nu växer efterfrågan på ull från svenska får. Annelie Richardsson är konsthantverkare som gärna använder svensk upp i sin produktion. Foto Erika Olofsson

Annelie värnar om den svenska ullen

Ullen klipps av och slängs. Sverige importerar ull medan den svenska ullen kastas, konsthantverkaren Annelie Richardsson vill ändra på det och slår ett slag för den inhemska ullen.

Ull är ett material som finns mycket av och som kunde användas mer i olika produkter. Det finns stora mängder på nära håll och ganska ofta även ekologisk vara.

Annelie skapar både bruksföremål och kläder i ull. Hon tovar kläder, hattar, vantar, till och med skor. All ull passar inte att använda till tovning eller att spinna av. Grov ull kan användas till isoleringsmaterial, heminredning eller konstföremål.

– I Sverige finns cirka 578 000 får. Av dem får vi ca 1000 ton ull per år, vi importerar ull från utlandet i nästan lika stor mängd. Vi behöver tänka till och köpa mer svenskt och utveckla bra produkter.

– Det är viktigt att fårbonden tar hand om ullen på rätt sätt. Den får inte klippas sönder så den innehåller centimeterkorta bitar, då blir resultatet dåligt när man tovar eller spinner. Ullen ska vara så ren som möjligt för att den som kardar och förädlar ullen ska kunna arbeta med den.

Annelie tycker att allt fler ska upptäcka ullen som ett utmärkt material att skapa egna kläder. Hon menar att ullen är ett mer naturligt alternativ till de billiga material som är svåra att återvinna.

– Många köper kläder för att det är billigt. Att ull är ett bra material att bära ur miljösynpunkt har varit känt länge. Den är 100% nedbrytbar och kan återvinnas.Vi borde tänka om och köpa kläder som både är bra för oss och för miljön. De behöver inte alltid vara billiga.

Ett plagg i ull behöver inte tvättas så ofta. Det räcker med vädring eller att man sköljer i vatten med lite ättika. Ullen tar åt sig fukt och ger en behaglig effekt även när det är varmt.

Av en hög ull kan Annelie tova ett helt plagg. Hon lägger ullen korsvis i tunna lager och genom rörelse med tvål och vatten åker ullfibrer ihop och bildar en filt. Filten dekorerar hon sedan på olika sätt. Annelie arbetar med att ta fram olika strukturer, göra bilder, mönster och tredimensionella former. Hon blandar in utländsk mjuk ull och även syntetmaterial för att få rätt struktur. Men tänker vi till kan vi få fram bra produkter och använda mer av den Svenska ullen än vi gör idag. Svensk Finull är väldigt användbar vid tovning.

Kunskaperna i tovning delar Annelie gärna med sig, hon håller kurser både hemma i Svanesund men även i andra håll av landet.

– Jag gör saker för att jag kan och för att jag får ideer som jag vill testa och försöker göra något fint av. Att visa andra och dela med mig är roligt. Människor brukar vara så intresserade och glada. Det är roligt att umgås med andra som har hantverk som intresse.

Erika Olofsson

0303-72829

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar