Annette Brodén är författare till boken”Alla andra dagar – en cancerpratares historia med perspektiv”. På ett personligt och tänkvärt sätt varvas två cancerhistorier med information och tips.

Annette har överlevt cancer två gånger

Annette har haft cancer, två gånger. I en nyutgiven bok berättar hon om hur det är att leva mitt i sjukdomen och hur den har påverkat henne som människa.

Det är som ett sommarpratarprogram. Så beskriver Annette Brodén som bok om cancern hon överlevt. Ett sommarpratarprogram om cancer, hon säger sig vara en cancerpratare. Annette berättar sakligt och tänkvärt men med lite humor hur hon tog sig igenom sin sjukdom. Flera kvinnor i Annettes familj hade cancer, det kunde inte vara en tillfällighet att både mamma, moster och mormor insjuknade.

– Mamma ville att jag och min syster skulle gentesta oss. Mamma räddade där mitt liv. Jag fick reda på att jag har en ärftlig mutation för bröst- och äggstockscancer, tack vare testen fick jag reda på det i tid.

Rakade av håret

Annette berättar klart och rakt om sin sjukdomstid. I boken beskriver hon mycket personligt hur hon från utvecklade sjukdomen, hon beskriver operation av äggstockar och bröst. Under fyra år, fram till 2010 var cancern ständigt närvarande. Istället för att låta håret falla under cellgiftsbehandlingen rakade hon av allt hår.

– Jag ville inte bli Skalle-Pär utan Grace Jones, skrattar Annette.

För skrattet finns nära till hands, både vid möte med Annette men även i boken. Trots en ganska nattsvart historia använder hon ofta humorn för att beskriva åren med cancer.

Cancersjuk en andra gång

Cancer 2. Bröst och äggstockscancern som Annette överlevt var inget jämfört med den andra typ av cancer hon senare fick, det som kallas cancer 2. Om humöret hade varit gott under den första behandlingen föll hon ned i ett djupare hål då diagnosen kom.

– Läkaren som ringde talade om för mig att jag hade fått cancer igen, sa kallt att jag inte skulle dö nu, vissa med den typen av cancer lever upp till tio år. Då rycktes världen bort under mina fötter ännu en gång.

Cancern hade redan tidigare upptäckts som en skugga i samband med att bröstcancern behandlades, men avfärdades då av läkarna. Annette fick behandling, strålning på den tumör som läkarna upptäckt i hennes bröstben. Samtidigt planerades och utfördes en bröstrekonstruktion där implantat sattes in i de bortopererade brösten. Cancern i bröstbenet visade sig inte vara så farlig som läkaren först förutspått.

Dödligt blev ofarligt

– Min cancer i bröstbenet gick från att vara ofarlig till dödlig och sedan tillbaka till att vara ofarlig. Mentalt var det en hemskt att kastas mellan hopp och förtvivlan.

I dag är Annette glad att hon inte skrev boken då hon var mitt i behandlingarna utan ett par år efter, då hon fått distans till sjukdomen. Annette är nu frisk men går på årliga kontroller. Från huset i Ellös har Annette utsikt över badplatsen och äldreboendet. Huset är stilrent och mycket personligt samt färgglatt inrett. Färg är något Annette blir glad av.

– Jag är mer noga nu att ta vara på det som ger lycka och färg är en sådan sak. Tidigare var det mesta i mitt hem vitt, men nu har jag fyllt det med färg.

Med sin bok ”alla andra dagar – en cancerpratares historia med perspektiv” vill Annette visa att det finns ljus trots att allt under sjukdomstiden känns mörkt och dystert.

– Jag finns ju här i dag. Jag klarade det. Cancern har förändrat mig till att bli en bättre person. Jag är mer lyhörd, har en mer avslappnad attityd och jag behöver inte längre planera allt. Cancern har på flera sätt varit en stor anledning för mig att tänka och agera i andra banor än tidigare.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar