Arbetskamrater i 35 år

Susanne Edsund och Anders Berg har varit anställda hos Hogia i Stenungsund i 35 år. – Det var ganska många som anställdes det året och företaget växte, minns Anders. Det var rätt produkt på marknaden och verkligen rätt tajming.

Det har aldrig blivit aktuellt för Anders eller Susanne att byta varken arbetsort eller arbetsgivare.

– Det var egentligen meningen att jag skulle blivit sjuksköterska, berättar Susanne. Men min pappa tyckte inte att det var någon bra idé. Han ville att jag skulle syssla med datorer för att det var framtiden. Så blev det och på den vägen är det.

För gott?

– Nej, kanske inte, säger hon. Det vore ju ett stort steg på många sätt men visst är det lite lockande efter 35 år här – att pröva något helt annat.

Hon har nämligen tid på sig.

– Jag var bara 17 år när jag började på Hogia och skulle vara kvar några veckor till en början – men nu är det alltså 35 år!

Det är många av Hogias anställda som har jobbat många år på företaget.

– Jag tror att en stor del av förklaringen är att ledningen uppmuntrar till rotation, alltså att vi ska pröva något annat innanför samma väggar, säger Anders. Sedan får vi också in några nya hela tiden. Att det går att byta arbetsuppgifter och bolag inom organisationen under Hogias paraply tycker jag gör att man slipper tristess och vana.

Susanne fyller i:

– Det finns en särskild anda här också.

Hon är numera produktspecialist på produktionssystemet medan Anders sysslar med försäljning mot stora kunder.

– När vi började här gjordes det specifika program för enskilda kunders datorer, berättar de. Det är långt ifrån den verklighet vi lever i i dag.

Anders tillhör pendlarna och bor i Göteborg. Susanne däremot är Stenungsundsbo, bor i Kyrkenorum och kan rulla nedför backen till jobbet.

INGEMAR HAMMARSTRÖM