Autografsamlarens liv blev bok

”Jag tänkte att jag ska inte bli en av alla dem som svikit honom.” Författaren och journalisten Michael Nystås har lagt mycket tid och möda på dokumentationen av autografsamlaren Sven-Anders Gunblad Johansson och hans livsöde.

Sven-Anders, född i Hålta 1959, och uppvuxen i Stenungsund, är en person som jag aldrig glömmer. Under flera års tid följde jag och rapporterade om hans livsöde i dåvarande lokaltidningen Nya ST-tidningen. Anledningen till att vi och annan press bevakade hans historia var att hans arv efter föräldrarna, som gick bort i mitten på 90-talet, gick upp i rök. Trots att han hade gode män och förvaltare och en förmögenhet på cirka 1,5 miljoner kronor. Historien var snårig och på inget sätt lätt att reda ut. Det bekräftar Michael Nystås, som skrivit boken om Sven-Anders Gunblad Johansson.

– Det är den delen i Sven-Anders liv som varit den största utmaningen med boken. Jag har gjort så gott jag kunnat för att redogöra för vad som hände.

Under åren i början på 2000-talet kom jag att få veta mycket om Sven-Anders många gånger tragiska livsöde, men även om hans passion för dans i Kungälvs-parken. Hans mani att jaga kändisar för att i ett ögonblick få vara i deras rampljus och få en bekräftelse i form av en autograf. Den allra första autograf skrevs av Jokkmokks-Jocke som var på besök i varuhuset Adenmarks i Stora Höga. Sven-Anders var då bara tio år. I dag räknar han in cirka 5 500 autografer i sin samling.

– Min allra bästa autograf är Bruce Springsteens. Han sa inget, men han verkade väldigt trevlig, berättar Sven-Anders.

Cornelis teckning I hans samling finns en imponerande skara autografer. Cornelis Vreeswijk möter han på ett flyg och vid utcheckningen på Landvetter får han ett självporträtt som Cornelis själv tecknat med autografen på. Bara en gång har han fått nej, det var när han satt och väntade i gamla tv-huset i Göteborg på att vara med i ett program som en välkänd journalist går förbi. Sven-Anders som aldrig låter ett bra tillfälle till en autograf gå honom förbi frågar, men det slutar med en smäll.

– Det smällde bara till och så satt jag på golvet och grät. Jag är aldrig för närgången så jag vet inte varför hon blev så arg.

Under flera år, fram till i somras, har Sven-Anders bara hört av sig till mig sporadiskt. Jag vet att han fortfarande vill klara sitt liv och sin ekonomi själv. Att han är en väldigt speciell person och en av de vi kallar samhällets svaga. Kanske var det också allt det här som fångade Michael Nystås nyfikenhet. För Sven-Anders telefonsamtal till honom när han bad om ett signerat exemplar av Nystås nya bok om Hasse Kvinnaböske Andersson, slutade med att Michael lovade att teckna ned Sven-Anders livsberättelse. Och han höll sitt löfte – till skillnad från många andra människors svek mot honom. En stor del av boken handlar om sveken och andra svårigheter i Sven-Anders liv.

Härom veckan trycktes boken som Michael Nystås själv bekostat, samt lagt ned hundratals och åter hundratals obetalda timmar på.

– Även om det bitvis varit väldigt jobbigt så förklarar jag det i mitt förord till boken. ”Je suis Paris” känner vi alla till efter terrorattentatet förra året. Jag säger ”Je suis Sven-Anders”. Ju mer jag hört av hans berättelse, desto mer förstår jag att Sven-Anders skulle kunna vara vem som helst av oss.

Boken som tryckts i 300 exemplar är på många sätt väldigt utlämnande och naken, men det har Sven-Anders inget emot, tvärtom.

– Jag ville ha ut mitt budskap och samtidigt tjäna lite pengar. Du skriver väl att boken är bra. Jag vill att så många som möjligt ska läsa den, säger han.

– Det var så här Sven-Anders ville ha det. Han har blivit sviken så många gånger och jag tänkte att jag ska inte bli en av alla dem. Hans historia har väckt mycket funderingar hos mig om hur lätt det är att bli utnyttjad och lurad, säger Michael.

Annika Sahlin Ottosson

0303-72 82 22