Bara halva Stefan är kvar

I maj förra året bestämde sig Stefan Beinezon för att göra något åt sin vikt. – Då vägde jag 125 kilo, säger han. Idag pekar vågen på 71 och ett halvt. Och jag håller den vikten.

Stefan är 36 år, fyllde i måndags, och busschaufför.

– Jag tror att kompisarna tröttnat på mitt viktminskningstjat, skrattar han. Jag har blivit något av en fanatiker men för min del var det kanske det som behövdes.

Det började med att han mådde dåligt vintern 2016-17. Han fick ont både i ryggen och i knäna.

– Det var en kompis som frågade mig om jag inte skulle göra något åt min vikt och om det inte var dags att tänka på vad jag åt. När jag skulle gå ut och promenera då blev jag utpumpad efter tio minuter.

Sagt och gjort:

Stefan började äta blåbär och ägg.

– Jag hittade lösningar på Internet, säger han. Det är åtskilliga timmar jag lagt ned på att titta på Youtube-filmer om hur man gjorde den bästa maten för minska i vikt. Jag slutade med allt socker och all fabricerad mat. Jag lagar all mat själv så att jag verkligen vet vad jag stoppar i mig. I början åt jag i princip bara blåbär och ägg,fisk med äggsås och den 10 maj i fjol började jag promenera, minst en mil om dagen.

Stefan säger att man inte märker att man ökar i vikt.

– Plötsligt väger du 30 kilo mer än du vill. Det svåraste är motivationen. Varje söndag hade jag pep-talk med mig själv för att jag skulle fortsätta dieten och inte sluta med de långa promenaderna.

En sak han märker förändringen tydligt på är sömnen.

– Förr kunde jag sova 10-12 timmar och ändå vara trött. Nu sover jag sju timmar och vaknar pigg.

Han säger att han känner sig som om han vore knappt 25 år och kan skutta över staket.

– Det är minsann en stor skillnad mot hur det var. Förr ställde jag alltid bilen så nära som möjligt, nu ställer jag den så långt bort det går, bara för att få gå längre.

Stefan har under åren träffat många som försökt banta på alla möjliga och omöjliga sätt.

– Det här sättet passade mig och det har sannerligen gett resultat.

Att titta i Stefans kylskåp är en upplevelse. Där trängs äggpaketen med morötter och ingefära.

– Ingefäran minskar sötsuget, förklarar han.

Sedan tackar han sina blåbärssmoothies för en del av framgången:

– Jag mixar blåbär och okokta havregryn med hasselnötter. kakao, morot och vatten, det innehåller inte all som kroppen behöver men det mesta och jag äter det varje dag. Utan kunskapen jag har skaffat mig hade detta aldrig fungerat.

INGEMAR HAMMARSTRÖM