Bazar en månad före jul

På lördag är det julbazar på Waldorfskolan i Slussen på Orust.– Vi gjorde en nystart förra året på initiativ som kom från föräldrar, berättar Karin Lagergren, som själv har barn som går i skolan, ansvarig för samordningen av aktiviteterna under bazaren.

– Vi kommer att vara både inomhus och utomhus, säger Karin. Därför vore det förstås bra om det inte blir regn.

Programmet ser digert ut. Kafé och soppservering, musik och dockteater kommer det att bli liksom en loppmarknad där det säljs barnsaker (kläder och leksaker).

– Vi ska också ha en tomteverkstan där man får prova att hantverka själv. Till exempel göra bivaxljus och julpynt.

Det kommer också att finnas en sagotunnel där man får gå in ensam och möta snödrottningen.

– Det är främst för barn men även vuxna brukar tycka att det är spännande att kliva in där, säger Karin och skrattar.

Julbazaren är organiserad klassvis.

– Men det kräver samarbete också för att allting ska fungera som en helhet.

Bland annat gör en klass käpphästar som kommer att finnas för försäljning på bazaren. Eleverna har också bakat när det5 stått hemkunskap på schemat. Alltså blir det hembakt i kaféet och i soppserveringen är soppan givetvis både god, värmande och ekologisk.

– Det känns roligt att organisera något där barn och föräldrar gör saker tillsammans. Det känns verkligen bra att det finns en skola här på ön som jobbar på det här sättet. Det betyder att barnen får lära sigh vad samarbete innebär och vad det kan leda till.

Bazaren, de har själva bestämt att det ska stavas så, är också en möjlighet för alla att komma till Waldorfskolan i Slussen och se hur den ser ut och hur det jobbas där.

– Vi vet att många är nyfikna på det, avslutar Karin Lagergren.

INGEMAR HAMMARSTRÖM