Bera Nordal, chef för Nordiska akvarellmuseet kan i slutet av september öppna en ny utställning som handlar om japansk konsrt och kultur. FOTO: INGEMAR HAMMARSTRÖM

Bera byter till japanska akvareller

”Den nya utställningen kommer att bli fantastisk, Japan är så mycket”. I slutet av den här månaden öppnar en ny utställning på Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn.

– Den kommer att bli fantastisk, lovar Bera Nordal, museichefen. Den kommer inte bara att handla om konsten utan också om mycket om den japanska naturen och kulturen. Japan är så mycket.

Akvarellmuseet ska låna historiska verk från Östasiatiska museet i Stockholm.

– Där finns verkligen mycket att hämta ur deras samlingar, säger hon. Jag tycker att många fler borde se vad de har.

Nu får alltså tjörnbor och andra besökare en möjlighet att se vad hon menar.

– Det handlar ju bara om ett litet axplock. Vi har också lånat bilder från museer och samlingar i Japan precis som vi gjort det från nu verksamma konstnärer.

Det kommer att ställas ut ett 40-tal verk.

– Det har verkligen krävts ett stort arbete med logistiken. Japan är ett stort land och där har vi fått botanisera mycket för att få till en utställning som hänger ihop.

När hon säger vi innefattar hon också professor Mark D Johnson som jobbat tillsammans med henne för att få till utställningen.

– Vi arbetade ihop när vi gjorde utställningen om Kina som visats här tidigare. Mark är både konstnär och konstprofessor och vi har inte alltid samma syn på vad vi ska ha med vilket gjort att vi kunnat bolla idéer och uppfattningar. Det har varit väldigt viktigt.

Johnson som är professor vid San Franciscos universitet och kommer att närvara och tala vid vernissagen och även dagen efter när dörrarna öppnas för allmänheten.

Det kräver mycket arbete för att få till en utställning av den här digniteten.

– Det har både arbetsamt och väldigt roligt att få till det här. Japan är ett komplext samhälle med möjligheter till an massa olika en massa olika. Om någon annan hade gjort den här utställningen hade den förmodligen blivit helt annorlunda. Man tror att man vet och upptäcker ju mer man tar reda på att man egentligen inte vet någonting…

INGEMAR HAMMARSTRÖM

Relaterade artiklar
Fler artiklar