Dags för årets lutfiskhögtid

Skärhamns frys är Tjörns enda kvarvarande lutfiskproducent. De har bråda dagar inför den stora lutfiskhelgen.

– Det är lite ketchupeffekt nu några veckor innan jul, säger VD Erling Fransson.

Det är intensiva veckor innan jul då all lutfisk ska ut till affärer och konsumenter. Men även om nästan all lutfisk konsumeras just i samband med julen är det ett helårsjobb att arbeta med den.

Filear, torkar och lutar

– Första halvåret, på våren, köper vi in långa färsk från Island. Vi filear och torkar den. Sedan lägger vi den i vatten och lutar den på hösten, så det är arbete året runt. Vi är 18-20 personer som jobbar med det på årsbasis, säger Erling Fransson, som är femte generationen långaberedare i Skärhamn. Hans farfars farfar Elias Hansson började bereda fisk på 1800-talet.

Skärhamns frys är de enda som fortfarande hanterar fisken från färsk till lutad. Förr spilades långan och torkades utomhus på somrarna. Numera torkar Skärhamns frys fisken inomhus.

– Det hade inte gått att torka fisk ute idag. Det är för fuktigt klimat. De har problem ända upp i Nordnorge med att torka fisk utomhus, säger Erling Fransson.

Många långaberedare

Annat var det när han växte upp. Då fanns det elva långaberedarfirmor bara i Skärhamn.

– Dessutom fanns det fyra på Klädesholmen och ett tiotal i Mollösund. Då klädde de ju bergsknallarna med långor som hängde på tork på ställningar. De hängde ute från maj till augusti. Det var många som var fascinerade av det, och turisterna gillade det. Jag minns en amerikan som satt en hel dag på en sillelåda och tittade. Han tyckte det var väldigt märkligt och mäktigt.

Skärhamns frys spilar (spänner ut med träpinnar) fortfarande en del långa och säljer som spillånga, till konsumenter som får luta fisken själva.

– Det är små volymer, men det är ändå roligt att det fortfarande förekommer och att också unga upptäcker det.

Traditionen att äta lutfisk håller i sig, även om det är en liten del av året den äts.

– Det är mest kring jul, nyår och trettondehelgen. Inofficiellt börjar det på Lutfiskens dag på fredag innan allhelgonahelgen.

Det finns en förening som heter Lutfiskens vänner, som jobbar för att få in Lutfiskens dag i almanackan. Än så länge har man inte lyckats, men dagen infaller fredagen före Alla helgons dag, i år var det 3 november.

Miss Långa

Inte nog med Lutfiskens dag, det har också funnits en Långans dag i Skärhamn.

– Det var SIK (Skärhamns IK) som stod för det på 1980- och 90-talet. Vi var med och visade hur man beredde långa. Sedan var det en tjej varje år som blev utsedd till Miss Långa, säger Erling Fransson.

Svenska folket har ätit lutfisk i flera hundra år. Trender har kommit och gått och det finns numera många sätt att tillaga den. Lutfiskens vänner samlar recept och målet är att komma upp i tusen. Erling Fransson själv äter helst på det gamla sättet.

– Jag äter traditionellt med kniv och gaffel. Lutfisk, sås och potatis, med svart- och vitpeppar. Ibland med ärter ibland med fläsk.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar