Gunnar Kampe framförde visor av Dan Andersson i Jörlanda församlingshem. Foto: Privat

Dan Andersson i ord och ton

Föreningsnytt:

Onsdagen den 8 november hade Jörlandas församling besök av prästen och Dan Andersson-tolkaren Gunnar Kampe. Kampe genomförde under en och en halv timme ett program med berättande om Dan Anderssons liv och sjöng också till gitarrackompanjemang en del av hans mest kända tonsatta dikter. Publiken, mest bestående av pensionärer, uppskattade programmet och efteråt bjöd församlingen på kaffe med smörgås och ett lotteri genomfördes.

Undertecknad har deltagit i många Dan Andersson-program i Kungälv när Sven-Gösta Ekelund ”Spiken” var ordförande i sällskapet där. Nu är tyvärr Spiken borta och programmen om Dan har uteblivit till sorg för många tror jag. Därför var det intressant att få möta en ny tolkare av Dans sånger. Gunnar Kampe kom som ny präst till Angered 1969 och stannade där yrkeslivet ut. Han var ute och sjöng mycket Evert Taube och andra i början men hans spelande ändrades när han mötte Dans visor. Då hade han hittat rätt, sade han. Berättandet om Dans liv centrerade kring hans många kvinnor speciellt Nanni Nygren från Vilhelmina och alldeles särskilt kring Märta Larsson som blev den stora kärlek han aldrig fick.

Hennes far ville inte att dottern skulle satsa på ett liv med en fattig poet från Finnmarken. Kampe berättade också om Dans legendariske far i Finnmarken, Adolf Andersson, som blev något av en gammaltestamentlig profet i sin framtoning. De visor som framfördes, en del med publikens deltagande, var kanske de mest kända hos Dan: Omkring tiggaren från Luossa, Jag väntar vid min stockeld, Till min syster, Hemlängtan, Det var om aftonen, Spelmannen och till slut, Jag skall gå genom tysta skyar. När Kampe kommit till slutet av sitt framförande ställde han frågan till de närvarande:

– Har jag hållit på för länge? 

– Nej, kom det tydliga svaret från publiken.

Så brukar alltid ett Dan Anderssonprogram tas till hjärtat av hans vänner.

Lars-Åke Hansson

Kode

Relaterade artiklar
Fler artiklar