De lämnade Tegneby för äventyr i Arizona

Familjen Dahlin gjorde det många bara drömmer om. De lämnade vardagen hemma på Orust för att bo i USA under ett par år.

”Hur hamnade ni här” är en fråga familjen mött många gånger efter flytten till Peoria i Arizona. Från illa Tegneby på Orust till ökenlandskapet i USA är steget långt.

– Volvo bygger en fabrik I Charleston Sc och på min avdelning behövdes det någon som skulle utveckla en provmetod för att  kvalitetssäkra de bilarna vi bygger här i USA på samma sätt som vi gör i Sverige och Kina. Jag sökte och fick jobbet, säger Lennart Dahlin som arbetat för Volvo hemma i Sverige under många år.

Regn och rusk i Sverige har bytts ut mot ökenvärme i Arizona. I Arizona är det varmt året om, så varmt att det inte går att vistas utomhus vissa delar av året.

– Här är så otroligt varmt hela sommaren, lite som på vintern hemma fast tvärtom. I Sverige stannade vi inne för att det är blåsigt, kallt rått och regnigt. Här stannar man inne för att det är varmt, riktigt varmt. Går man ut så är det för att ta sig till bilen för att åka till något av de stora shopping centren som är luft konditionerade.

Lennart och Susanne samt dottern Tilde har nu bott i USA ett halvår. För Tilde som tidigare gick vid Henåns skola har bytet av skola varit stor. Nya rutiner men framförallt ett nytt språk.

– Hur konstigt det än kan låta så har nästan ingen i min klass sett snö mer än på TV, säger Tilde.  

– Och här har inte kommit en droppe regn sedan i början av augusti.

Att leva i USA skiljer sig en hel del från det svenska livet. Även om svenskarna är amerikaniserade i mångt och mycket är det en annan livsstil där. Att klara av den dagliga inhandlingen av matvaror visade sig vara en utmaning. När det i Sverige finns två, kanske tre leverantörer av mjölk, finns det i USA åtta till tio olika sorter att välja mellan.

– Skall man sedan även ha yoghurt då blir det riktigt krångligt om man inte vill ha ”no fat only sugar”. Men hitta, för oss vanlig yoghurt, som har något mera innehåll än bra socker så har man att göra. När jag har varit i affären har det tagit flera timmar för något som man gör på vägen hem från jobbet på några minuter, säger Susanne.

Allt är så mycket större i USA. Vägarna är minst trefiliga och det är okej att köra om både på höger och vänster sida. Även bilarna är större, det är vanligt med stora pickups och statsjeepar med en V8 motor under huven. Matställen finns överalt, i varje gathörn finns restauranger som serverar gigantiska mål mat. Allt är som sagt större i USA. Stort och gott men Lennart saknar redan den svenska maten.

– Här finns hamburgare, mexikanskt, eller en stor T-bone stek, ja det finns allt förutom halv special med mos och västkust sallad. Det börjar jag längta efter några månader på en strikt diet med hamburgare och blodiga biffar.  

Pontus, storebror i familjen, bor kvar i huset i Tegneby men har varit över och hälsat på. Lennart, Susanne och Tilde har under halvåret i USA funnit nya vänner. De tre har just firat sin första jul i USA, en jul med betydligt mer lampor och julpynt än de är vana vid hemifrån. Det annonseras till och med i lokala media var det går att se på galet julpyntade hus.

– Visst saknar man släkt och vänner det är ju bara vi tre här, men å andra sidan så har vi mycket mer tid tillsammans att gör mera saker ihop än vad vi skulle göra om vi var hemma på Orust. Där man hela tiden behöver fixa lite här, lite där och klippa gräs.

Lite vinterkänsla i ökenlandskapet har det ändå gått att få. Familjen har tagit sig till en utomhusrink, mitt bland palmer och kaktusar, för att få känna på isen.

– Där kan man hyra skridskor dra på sig vantar mössa och sin dunjacka för att ge sig ut på isen och helt plötsligt är det som man befinner sig på Grindsbysjön eller Rödsvattner för några minuer.

Två år ska familjen stanna i Arizona. Sex månader har redan gått och Lennart sammanfattar halvåret som ett äventyr för familjen.

– Två år kan låta långt men det här halvåret har gått otroligt fort. Vi är glada att vi vågade ta det här steget, en upplevelse för oss alla.

Erika Olofsson

0303-728229

Relaterade artiklar
Fler artiklar