De sänder signaler till hela världen

I ett lite avsides hus i norra Stenungsund håller en av ABF:s mer udda studiecirklar till. Den har anropssignalen SK6QA och är Stenungsunds Amatörradioklubb.

Den startade 1981 och har ett trettiotal medlemmar vid det här laget. Varje måndag träffas medlemmarna – de bygger, de söker och de umgås.

Ett gulaktigt hus, som ligger rätt avsides. Där håller amatörradioklubben till. Där träffas de alltså på måndagar.

Vissa sitter och bygger olika saker de behöver, medan andra letar efter kontakter över hela världen. Bruno Norrman har varit med länge vid det här laget.

– Ingen kan föreställa sig den känsla det är att få en kontakt med aldrig haft tidigare, säger han. Och det är en känsla som givetvis inte blir mindre om det dessutom är en kontakt i ett icke allt för vanligt land.

Många tror kanske att detta med amatörradio skulle dö ut när mobiltelefonerna kom – så har det inte blivit.

– Det här är en hobby, säger Leif Dahlgren som varit med sedan starten 1981. Att nå så många kontakter som möjligt, att kunna uppehålla dem länge – det är viktiga poänger.

När en klubb fått tillräckligt många kontakter, erövrar den ett diplom som är internationellt.

– Sedan ska man ha ett certifikat, som visar att man kan de regler som gäller för att röra sig ute i etern. Så att man, till exempel, inte stör genom att ligga på fel ställe, berättar Bruno.

Sedan finns det förstås regler som handlar om hur man ska uppföra sig. Att inte förolämpa någon men också att inte tala politik eller religion.

– Fast det har blivit sämre, säger de. Precis som på internet har uppförandet försämrats. Det finns idag ”pirater” som ligger ute och hävdar att de kommer från ett annat land än vad de i verkligheten gör. De förstör alltså eftersom man då kanske tror att man kan komplettera sin lista med ytterligare ett land – så stämmer det i själva verket inte.

Men detta är inte det vanliga. De talar först och främst om glädjen i det de håller på med. Om alla de mängder av kontakter de fått när de lagt ut sitt allmänna anrop med sin anropssignal – SK6QA.

– Det är egentligen ett torg som vi ger oss ut på, säger Bruno. Och så den där känslan när man får tag på nån man inte varit i kontakt med tidigare. Nån man kan tala en stund med – om teknik man har, om antenner, om vädret.

De talar också om det fina samarbete de har med Vattenfalls båtklubb – det är den klubben som äger huset de håller till i.

– Detta är ett väldigt bra hus för den här verksamheten. Fast kostnaderna ökar ju, så vi får väl se hur det blir framöver.

Men än så länge är inget annat sagt än att klubben kan fortsätta skicka ut sitt allmänna anrop. Sitt SK6QA.

Bengtåke Carlson

0303 72 82 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar