Johan Karlgren, även känd som Pappas Pärlor, är konstnär och skapar gatukonst för att liva upp sin omgivning på ett roligt och unikt sätt med pärlor. På lördagen kommer han till Stenungsund och Kulturhuset Fregatten. Foto: Privat

”Det är terapi fortfarande”

Johan Karlgren började pärla med sin dotter för snart fyra år sedan. Nu ställer han ut på galleri i Stockholm och många av hans verk har blivit virala succéer. På lördag kommer Pappas Pärlor till Fregatten för att julpyssla med Stenungsundsborna.

Varför tror du att folk gillar det du gör så mycket?

– Alltså en genusanalys säger väl att jag är en man som gör traditionellt kvinnliga saker, en kvinna som pärlar hade kanske inte alls fått samma uppmärksamhet, så dels normbrytet men också att jag gör saker man kan relatera till, många har sett Mario till exempel.

Hur började allt?

– Jag och min fru bestämde oss för att vi ville bryta könsnormer. Så jag började göra klassiska kvinnogrejer med barnen som att pyssla, sy – och pärla. Och min fru snickrade och målade med barnen. Sedan var det en helg då jag och min dotter pärlade alla tv-spelfigurer vi kunde komma på och de blev så jäkla snygga, jag ville inte sluta.

Hur gick du från oskyldigt pärlande med din dotter till att ställa ut på galleri och ha 79 000 följare på instagram?

– Jag hade en eventfirma på den tiden och skulle anordna en vårfest. Jag hade ansvaret att få tag i människor som ville ställa ut och sälja för välgörenhet. Men jag fick inte tag i tillräckligt många, så jag och min dotter samlade ihop vad vi hade gjort och ställde ut på de tomma borden. Vi sålde för kanske 5000 kronor den dagen.

– Sen kom en till marknad, jag pärlade blommor och satte i krukor. Efter första dagen på marknaden skapade jag ett instagramkonto och la ut en bild på blommorna. Den fick spridning och efter första natten på instagram hade jag 500 följare. Sen startade jag firma med pengarna jag tjänade.

Hur ser ditt liv ut nu?

– Jag har en pärlstudio på tomten där sitter jag och jobbar, nästan dagligen. Det sjuka i det hela är att det är terapi fortfarande. Jag har gott samvete när arbetsveckan drar igång. Ibland sitter jag på kvällarna för jag tycker det är så kul, det är lätt att lägga ner mycket tid på något man tycker är så roligt.

Är du rädd att inspirationen ska ta slut?

– Nej, det skulle jag inte säga, i så fall är det inte meningen att jag ska hålla på med det här. Än så länge drivs jag av lust och gör bara det som känns roligt och det har fungerat hittills. Jag tackar direkt nej till det som inte känns kul och jagar det som är roligt.

Pappas Pärlor finns på hemsidan med samma namn, Instagram, Facebook och på galleri Wallery i Stockholm.

Amanda Karlsson

Relaterade artiklar
Fler artiklar