”Det har hänt att hundar bitit mig i häcken”

Att vara tomte är inte alltid en dans på rosor. Det vet Ragnar Hjerpe, professionell tomte, som på sin facebooksida gått ut med att han har några lediga pass kvar på julafton, för den som önskar tomte i Stenungsund.

Hur många lediga tomtetider har du kvar?

– Jag har mellan 10 och tolv, och sedan en 14.30. Jag har ett jäkla schema på julafton, just nu är det 17 olika hem inbokade. Jag ska runt i Stenungsund, och ut på Tjörn och till Stora Höga.

Vilka tider är mest populära för tomtande?

– Efter Kalle Anka, från klockan fyra och framåt är alla där och slåss om tiderna.

Hur kom du in i tomtebranschen?

– Jag har med mig det sedan jag var liten, mina föräldrar brukade tomta hos grannarna. Nu har jag varit tomte i över 30 år. En del av dem jag är tomte hos nu har jag varit tomte hos när det själva var barn. Nu har de egna och så får man se flera generationer, det är fint! Men nu börjar det komma in många på mitt tomterevir, och det tycker jag inte riktigt om, de driver upp priserna. Jag hörde om en häromdagen som tog 500 spänn för att tomta en kvart. Det är alldeles för dyrt tycker jag!

Hur brukar de du kommer hem till reagera?

– Det är väldigt olika. Jag brukar spexa en del med barnen, och de flesta tycker ju att det är väldigt roligt. Men en del har börjat gråta också, och det har hänt att hundar bitit mig i häcken. Det händer mycket roligt när man är tomte! En gång råkade jag sätta eld på skägget. Jag hade kunnat skriva en bok!

Hinner du fira jul själv?

– Nej, det blir inte så mycket med det. Jag firar lite då och då, på annandagen och sådär. Men det gör ingenting, för jag älskar att vara tomte!

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar