”Drömmen är att leva som artist”

Karin Malm har sedan hon var liten haft musiken som sin stora ambition i livet. Det började på kulturskolan i Stenungsund där hon fick lära sig att sjunga och spela piano, sedan har hon flyttat vidare till både Piteå och Stockholm. Nu förbereder sig dock 23-åringen för ett nytt kapitel i livet. Med en precis nysläppt debutsingel siktar hon på att flytta och ta sin musikambition vidare till USA.

Hur känns det att du ska flytta till USA i augusti?

– Det känns nervöst! USA är ju USA liksom, det känns ju så annorlunda men skolan är såpass välomtalad så jag tror det kommer bli jätteroligt med mycket utmaningar och utveckling. Skolans namn är Berklee College of Music och den ligger i Boston.

Nu bor du ju i Stockholm och ska vidare till USA men saknar du inte Stenungsund?

– Jag saknar ändå Stenungsund lite, trodde aldrig jag skulle säga det men det gör jag faktiskt! Trodde jag var klar med Stenungsund men nu när jag har fått lite distans saknar jag det mer, det var ju ändå där allt började så platsen har ju en speciell plats i hjärtat.

Hur började din karriär?

– Jag är uppväxt i en musikfamilj i Stenungsund och jag började som åttaåring med att sjunga och spela piano men ganska fort tog sången över. Kulturskolan i Stenungsund hjälpte mig också mycket på traven, där fick jag utmanas och utvecklas mycket.

Din nysläppta debutsingel “Taking It Off” hur blev den till egentligen?

– Den kom fram ganska naturligt. Jag åkte med min kompis Beatrice till Hunnebo Strand, faktiskt för tre år sedan! Vi satte oss ned för att skriva en låt och så småningom dök den liksom upp. Sedan har det varit lite fram och tillbaka men till slut bestämde jag mig för att den passar bäst som min debutsingel.

Vad handlar låten om?

– Den handlar om lust och längtan, att få vara och uttrycka hela sitt jag. Den speglar nog ganska mycket min process, jag är sökare, jag söker mycket i musiken var jag vill landa. För mig har låtskrivarprocessen varit mycket att gå på känsla och ge sig ut med det.

Hur gjordes låten? Är instrumenten inspelade på riktigt eller med hjälp av datorprogram?

– Alla instrument spelades in på riktigt. Jag har kompisar här i Stockholm som hjälpte mig med det. Det var viktigt för mig att få den organiska känslan, att det är riktiga instrument som spelar. När vi gjorde musiken hade jag en viss bild i huvudet men sedan gick vi mycket på känsla och lät låten formas efterhand.

Har du några förebilder?

– Jag är väldigt fascinerad av Beyonce och sedan gillar jag en inte lika känd artist som heter Rachel Tucker. Sedan har jag vuxit upp med Michael Jackson som präglat min stil mycket, han är en förebild inom musiken.

Hur ser du på framtiden?

– Jag har haft en period senaste som har varit lite “var ska jag ta vägen” liksom! Men nu vill jag hålla framtiden öppen och inte så bestämd, jag är nyfiken på vad som kan hända. Jag börjar bli mer öppen över det hela med musiken också. Drömmen är ju att kunna åka runt och leva som artist men man kan ju jobba med så himla mycket annat inom musiken också.

August Bergstrand