Emil Carlberg har levt med massajer

Han har cyklat från New York till Los Angeles och vandrat i Nya Zeelands vildmark. Nyligen kom han hem efter en månad i Tanzania, varav en vecka spenderades hos massajerna.

– Vi såg det riktiga Afrika, det var mycket intressanta saker vi såg, säger Emil Carlberg, 24 år och äventyrare.

Sedan liten har han varit fascinerad av indianerna i Amerika och deras liv. När en kompis tillika äventyrare frågade om han ville med till Tanzania och massajerna kunde han inte tacka nej.

– Det var close enough att komma till ett folkslag som lever så annorlunda, även om det är på en annan kontinent, säger han.

Mycket förberedelser krävdes för att få komma till byn. Aldrig tidigare hade turister besökt massajerna som Emil och hans vänner gjorde. En gemensam vän hade kontakter och efter att ha frågat hövdingen i byn var det okej att komma. De korsade många leriga vägar innan de kom fram där storögda invånare mötte dem. Vissa hade vandrat flera mil.

– De tyckte det var väldigt konstigt, en kille skrattade åt att jag hade hår på benen, han var den enda killen i byn som hade skägg. Jag vet inte varför det är så. De kallade oss för ”mzungo masai”, som betyder vita massajer, säger han.

Byggde sin egen hydda

Första kvällen bodde de i tält utanför hövdingen Moeler, hans två fruar och tio barn. Men efter första natten fick de bygga sin egen hydda av trä, palmgräs och en blandning av restprodukter från massajernas ölbryggning och koskit.

– Det luktade riktigt illa, säger Emil.

Med hjälp av en kille från Tanzania som var med dem kunde de förstå vad invånarna i byn sa. Förutom att hjälpa till med att vakta boskap, bygga hydda och äta deras annorlunda mat, fick de genomgå ett mandomstest – vandra flera timmar i hettan. Han berättar att veckan kändes lång. Det var mycket intryck varje dag, men massajernas livsstil är inget som lockar.

– Deras liv är boskapen, det känns som att vänta på döden lite. Men massajerna tyckte ju å andra sidan att vårt liv verkar jättekonstigt med sport och tv och allt, säger han.

”Jag blev rastlös av att inte kunna träna”

Stommen i massajernas liv och ekonomi är boskapen. Barn som vuxna vaktar får och getter, kossor och åsnor. Några få går i skolan. Byn delar på en brunn dit det tar timmar att gå. Men vattnet har en annan bakterieflora än svenskar är vana vid, vilket gjorde att Emil Carlberg och hans vänner fick spara på de flaskor de hade med sig.

– Jag blev rastlös av att inte kunna träna, jag ville ju inte svettas ut vätskan, säger han.

Varje dag går massajerna till brunnen med boskapen. Övriga aktiviteter är dans och sång om kvällarna.

– De dansade i flera timmar. Det skulle ju aldrig hända i Sverige utan alkohol i blodet, säger han.

Bjöd på svenskt godis

Emil och hans vänner bjöd massajerna på läsk, svensk snaps, Ahlgrens bilar och djungelvrål. Och så satte Emil en svensk flagga i toppen av deras hydda.

– Bilgodiset gick hem, men djungelvrålen spottade de ut direkt. Jag får väl komma tillbaka om några år och se om flaggan sitter kvar, säger han.

Nästa äventyr blir förmodligen det sista på ett tag. Exakt vad det är vill inte Emil Carlberg gå ut med än.

– Det har en historisk anknytning och kommer ta mellan tre till sex månader att genomföra, säger han.

Amanda Karlsson

Emil Carlberg

Om lusten för äventyr: – Det är dels rastlöshet, men också känslan av att inget annat spelar någon roll där och då, det är samma som för tusen år sedan, man ska bara klara av situationen.

Gör: Äventyrar och pluggar i Stockholm till Webbkommunikatör

Bor: Stockholm och Göteborg, på somrarna är han mycket på Orust där hans mammas släkt bor. När han är utomlands saknar han Sverige.

Ålder: 24 år

Inspirerad av: Hans morfar från Orust, när han levde gjorde han spektakulära resor i jaktens tecken. Bland annat jagade han buffel i Nordamerika.

Tidigare äventyr:

Cyklat från New York till Los Angeles

Vandrat över hela Nya Zeeland i dess vildmark

Överlevt på en öde ö i Karibien

Överlevt på en obebodd kobbe utanför Orust i svensk vinter

Vandrat upp och ner till Mount Everest base camp

Relaterade artiklar
Fler artiklar