Med utsikten i ryggen. Oskar Kihlborg, äventyrare var på StEenungsbaden och pratade om att göra det omöjliga möjligt i fredags. FOTO: INGEMAR HAMMARSTRÖM

En äventyrare på besök

Han var 1990 förste svensk som besteg Mount Everest. Oskar Kihlborg kallar sig själv äventyrare och han har meriter som täcker den titeln.

– Jag var förste svensk på Mount Everest tillsammans med Mikael Reuterswärd 1990, berättar han.

Nyligen var han på Stenungsbaden och berättade om sitt äventyrliga liv för en över hundra personer stor skara människor.

Även om han är stockholmare, född i Saltsjöbaden dit han sedan ett par år flyttat tillbaka, är Bobhuslän välkänt för honom.

– Som barn tillbringade jag alla somrar i Ulvesund, strax utanför Ljungskile. berättar han. Så min känsla för naturen här är verkligen stark.

Han började med bergsklättring när han var 15 år.

– Jag vet inte varför jag började men det hade väl med att jag hade ett stort bekräftelsebehov, att göra, säger han och skrattar. Mina föräldrar var intre särskilt äventyrliga men jag hade en trygg uppväxt.

Han jobbar nu med äventyrsutbildning för grupper med högstadielever men mest med team- och ledarskapsutbildningar. En av anledningen till att han var på Stenungsbaden och höll sitt föredrag ”Göra det omöjliga möjligt” var att han skulle träffa en grupp som han var med uppe på Kilimanjaro i Kenya.

– Det var väldigt roligt att träffa dem igen, säger han.

Pengarna som kom in för föreläsningen gick till Benny Dahls projekt i Walk of Hope som hade promenader i Stenungsund i lördags till förmån för Barncancerfonden.

– Jag drar själv gärna igång miljöprojekt, berättar Oskar. Jag har många kompisar som gjort karriär och tjänar stora pengar men som stannat upp och undrat om det var detta de verkligen ville med sina liv. Flera av dem är nu som jag som värdesätter den frihet att göra det man själv vill och försöka bidra till en bättre värld.

Han tycker inte att det är särskilt bra att jobba ihjäl sig.

– Det är det jag försöker lära folk på olika sätt, avslutar han.

INGEMAR HAMMARSTRÖM

Relaterade artiklar
Fler artiklar