En flitig Tjörn-författare

Nu är hon på gång med sin fjärde bok sedan 2016. Annika Lövgren Rutgersson ger ut Handlarens Blenda som är en fristående fortsättning på hennes tidigare böcker.

– Det är ett stort arbete att skriva en bok, säger hon. Men det går också väldigt mycket upp och med med produktiviteten.

Hon jobbar dessutom som undersköterska på Valåsen i Kållekärr.

– Jag måste ju försörja mig också, säger hon och ler. Det är inte så att jag blir förmögen på att skriva böcker. Jag tycker att det är så himla roligt.

Och hon har dessutom historier hon tycker att hon ska berätta.

– Ibland kan jag skriva mycket flera dagar i sträck sedan kan det hända att det inte blir något på en vecka eller två.

Tre böcker har hon alltså redan gett ut:

Ivar från förrArvid på vägRutger kom hem

Nu är hennes andra bok för i år klar och hon ar redan fortsättningen på gång:

Handlarens Blenda är född i Starrkärr, precis som Annika. Hon växer upp i Älvängen hos pappa som är lanthandlare där och mamma som kommer från Tolleby påTjörn. Hon delar sin tid mellan Tjörn och Älvängen, varje sommar är hon på Tjörn och är åtta år när berättelsen startar.

– Man kan säga att böckerna hör ihop men de hänger inte samman så mycket att det inte går att läsa dem var för sig , säger Annika.

Bakgrunden till att hon började skriva med just den här bakgrunden är lätt att förstå. Hon är född i Starrkärr medan hennes man Anders kommer från Tjörn.

– Mina böcker är en släkthistoria men ur min egen fantasi, säger hon. Ibland skriver jag om riktiga personer jag mött men de går aldrig att känna igen.

Sedan blandar hon in fakta emellanåt också.

– I senaste boken beskriver jag bland annat linberedning och då har jag naturligtvis faktagranskat det jag skrivit.

INGEMAR HAMMARSTRÖM