En lång och svår resa med SLE

För fem år sedan fick Peter Sjöholm diagnosen SLE, Systemisk Lupus Erythematosus. En ovanlig sjukdom som gör att immunförsvaret bryter ner den egna kroppen. – Jag kommer dö, det var första tanken som slog när jag åkte till sjukhuset, säger han.

Solen börjar bryta fram bland molnen i Stenungsund. Det är första november, men i luften ligger det fortfarande känslan av den varma sommaren. Doften av hösten fyller hela omgivningen. Jag möter elevassistenten Peter Sjöholm, 43 år, på en favoritplats där han spenderade mycket tid i barndomen, bäcken vid Mariagården. Här han haft både roliga och svåra tider.

– Den här platsen har varit en del av min medicin. När jag var mitt i den svåra sjukdom brukade jag komma hit och promenera längs stigen, säger Peter Sjöholm och ler.

Med en lugn och positiv ton berättar han om sin resa som började redan i slutet av 2012. Det var då han kände något som inte stämde i kroppen, någonting som han inte kunde sätta fingret på.

– Jag började helt plötsligt bli mer trött, nedstämd, fick hudutslag, rosfeber och ledvärk. Jag träffade olika läkare men ingen visste vad som pågick, men att något var fel var de överens med.

Till slut fick Peter träffa en reumatolog som kunde sätta diagnos på Peters sjukdom. Det var Systemisk Lupus Erythematosus, SLE, en reumatisk sjukdom.

– Jag kommer ihåg denna dag såväl. De ringde mig från sjukhuset och sa att jag har SLE och att jag måste åka dit på med det samma. I början visste jag inte vad SLE var för något, så googlade jag och hemska saker kom upp. Jag blev orolig. Den första tanken som jag fick när jag var i sjukhuset ”Jag kommer dö!”

Oron tar över familjen

Direkt efter beskedet, började Peter med medicinen och resultatet började synas. Han kände sig redan piggare och friskare. Men det tyckte inte hans fru. Någonting hade förändrats med Peters personlighet. Han var inte lika glad och pratsam som alltid.

– Hon kände att det var svårt att nå till mig och jag var tyst för det mesta, vilket var motsatsen till min riktiga personlighet. Efter olika tester hos läkaren, fick jag reda på att SLE hade nått till min hjärna, och då var det 2014, säger Peter.

Det jobbigaste året för Peter och hans familj var 2015. Han besökte sjukhuset en gång i månaden för cellgiftsbehandlingen och efter behandlingen var han liggande i sägen under några veckor med illamående och ingen ork. Känslan av orolighet och ovisshet om vad som skulle hända var med Peter och hans familj hela tiden.

– Barnen var väldigt oroliga under den tiden. De fick uppleva händelser som var för stort och för mycket för dem. Händelser som jag hade velat att de fick slippa se vid den här åldern. Även min fru hade en väldigt stressig period som gjort att hon varit utbränd och sjukskriven, berättar Peter.

En vändning åt rätt håll

Efter tolv cellgiftsbehandlingar och besöken till sjukhuset, började det att vända. I slutet av året 2015 började Peter att känna sig bättre och piggare, men inte tillräckligt frisk för att återvända till jobbet. För att komma in till sitt vanliga liv, började han göra det som han har saknat mest. Och det är göra musik.

– Musiken var min rehabilitering till mitt vanliga liv. Och att börja spela piano igen var det ett bra sätt för mig att må bra igen och den fick mig att må bättre, säger han med en livfull ton.

Idag är Peter Sjöholm tillbaka till sitt vanliga liv och arbete. Genom sitt jobb hjälper han sina elever och sprider musikens anda. I våras fick han idén om att skapa och släppa ett album med de 20 låtarna som han skapade efter den svåra sjukdomsresan. Han har valt att kalla projektet för Himmelen och namnet på albumet är ”Lycklig Resa”. Låtarna representerar den resa han har gått genom och de betydelsefulla minen och personer som finns i hans liv. Låtarna ska ge ett slags harmonisk och lugnande känsla.

Shahd Saadaldeen

  

Faktaruta:

Fakta om Peter Sjöholm

Ålder: 43 år

Född och uppvuxen: I Stenungsund

Familj: bor med sin fru Kristin och sina två barn

Gör: Jobbar som elevassistans i Kungälv och driver ett eget skivbolag (digitalt)

Intresse: Musiken och bada med familjen

Favoritplats i Stenungsund: Bäcken vid Mariagården, där han tillbringade mycket av sin barndom.

Aktuell: Släppte den 6 november sitt nya digitala album ”Lycklig Resa” med Himmelen.

 

Fakta om SLE

– Systemisk Lupus Erythematosus, SLE, är en autoimmun inflammationssjukdom. Detta innebär att immunförsvaret angriper den egna kroppen. Sjukdomen är en inflammatorisk sjukdom och tillhör de reumatiska sjukdomarna.

– I Sverige uppskattas att cirkaa 300-500 personer får SLE varje år.

– Nio av tio som får sjukdomen är kvinnor.

– SLE går i nuläget inte att bota men det finns behandlingar som dämpar besvären som sjukdomen ger. Symtomen kan man lindra med hjälp av olika läkemedel men har man svåra besvär kan man få cytostatikabehandling (cellgiftbehandling) och kortisonbehandlingar.

– Vanliga symtom vid SLE är bland annat:

Trötthet, feber och viktminskning

Ont i musklerna och lederna

Hudutslag

Håravfall

Njurinflammation

Symtom från nervsystemet.

Källa: 1177 vårdguiden