Blommande intresse för odling

Bara för att det råder svensk höst behöver inte trädgården förvandlas till en grå och trist plats som man aldrig besöker. Det vet Tjörns trädgårdsförening, som på lördagen fyllde hela Häggvallskolans aula med trädgårdsintresserade.

På schemat stod en föreläsning med Camilla Danielsson, författare till boken Känn trädgården, där hon lärde ut hur man kan gå tillväga för att skapa sin vackraste trädgård utifrån naturens egna förutsättningar, och hur man får den att spraka av färg och ljus från maj till november.

– Från början drömde jag om Toscana och de vackra landskapen där. I min trädgård var det grått urberg, ekar och tall – en helt annan färgskala. Men jag lärde mig att jobba med det, inledde Camilla Danielsson sin föreläsning.

Hon rekommenderade bland annat att plantera bladväxter i färger som lyser upp, eftersom de har längre säsong än blommor. Hon hade också många tips på perenner, fleråriga växter, som funkar för att lysa upp i trädgården ända in på hösten, som vit skogsaster och koreansk plymspirea.

Det var helt fullsatt i lokalen, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att föreningen har nästan 700 medlemmar.

– Medlemsantalet ökar hela tiden, vi har fått 113 nya bara i år. Man märker av ett stort intresse för trädgård, vilket är väldigt kul, säger Berit Johansson som är föreningens ordförande.

Att odla saker som går att äta är en trend som ökat, menar Christina Ossianson som är programansvarig i föreningen.

– Allt fler får upp intresset för närodlat, och man odlar på den yta man har. Folk odlar potatis och morötter i hinkar och krukor, på balkonger eller i pallkragar. Man ser också att många blandar blommor och ätbara saker i samma planering, för att det ska bli en intressant struktur och vara vackert också.

Även om den här årstiden kanske inte är högsäsong för trädgårdspyssel finns det mycket man kan göra även nu, menar de.

– Nu är tid för förberedelse av jorden inför våren: grävning, gröngödning, kalkning…det är också nu det är tid för att sätta vitlök om man vill ha det. Det finns mycket man kan göra, säger Christina Ossiansson.

Men det är också okej att ha som målsättning att göra så lite som möjligt i sin trädgård. I alla fall om man fick tro föreläsaren Camilla Danielsson.

– Jag har hela tiden haft som mål att ha en trädgård som inte ställer krav utan är avkopplande. Den ska vara hållbar och lättskött.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Tjörns Trädgårdsförening

Bildades redan år 1912 och har idag nästan 700 medlemmar.

Ordnar bland annat föreläsningar och workshops i saker som kransbindning och pilflätning. Dessutom ordnar de gruppresor för att kolla in intressanta trädgårdar, bland annat har man varit i Estland och kollat in Botaniska trädgården i Tallin. Nästa resa blir en julresa till Oslo.

Har också så kallade ”Öppna Trädgårdar” där medlemmarna visar upp sina trädgårdar.

Perenntoppen

Kampanjen Årets perenn utser varje år den fleråriga växt som de anser ska lyftas lite extra. Här är de senaste fem årens vinnare:

2017: Krypflox Alba. Frodig och tät marktäckare med intensivt gröna blad och vita blommor. Blommar i maj-juni.

2016: Liten Kärleksört. Tjocka grågröna blad och rödvioletta blommor. Härdig växt med blomning i augusti-september.

2015: Vit skogsaster. Vita blommor med gul till röd knopp. Klarar de flesta lägen och kan odlas i hela landet. Blommar på sensommar och höst.

2014: Vårälväxing. Skira svartvioletta blommor. Blommar tidigt, redan i mars-april.

2013: Daglilja. Finns i mängder av varianter och färger, med fantasifulla namn som ”Happy returns” och ”Strawberry candy”.

Källa: Perennagruppen