Dags för Disney på museet

Skärhamn En världspremiär – det största som har hänt Nordiska Akvarellmuseet hittills.

Museets chef Bera Nordal tvekar inte om den Disney-utställning som har vernissage i morgon.

Det har under alla åt hängt mycket alldeles fantastiskt på Nordiska Akvarellmuseet – frågan är dock om något slår det som nu har premiär.

”Disney – konsten att berätta” har vernissage i morgon. Bera berättar.

– Jag fick frågan om jag var intresserad av att visa Disney – jag svarade jag omedelbart och for till Los Angeles för att tala med dem.

Tycke uppstod, som det heter och den här utställningen låg dessutom perfekt för Disney – det berättar Kristen McCormick som är i Skärhamn för Disneys räkning.

Disney hade länge tänkt sig en utställning i Europa – men visste inte riktigt var och inte riktigt när. Så kom Bera dit och ganska snart stod det klart. Det skulle bli Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.

– Detta var 2013 och jag måste säga att jag hade trott att det skulle ta bra mycket längre tid, säger Bera. Kristen säger att det var mycket imponerade av Bera, och det hade kanske sin betydelse.

Sammanlagt 300 bilder kommer att visa på utställningen – det är en del, men inte så många om man ser till de sammanlagt 65 miljoner bilder som Disney har i sitt arkiv. För att göra filmen ”Snövit” gick det år tre miljoner teckningar.

Och på tal om Snövit – den kommer att visas. Den och ett antal andra långfilmer – en om dagen. Den sista blir den ganska nya och världssuccén ”Frost”. Dessutom kommer det att visas kortfilmer inne i utställningslokalerna.

Kristen säger att det är speciellt för Disney att få visa bilder på en utställning – de bilder som tillsammans utgör grunden för filmerna.

– För mig är detta en perfekt plats att ha den här utställningen på, säger hon. Det här museet är som taget ur en berättelse av Disney. Många av bilderna är, för övrigt, inte visade tidigare.

På utställningen är varje rum en egen Disney-värld. Med en egen färg och med ett eget tema – det kan vara myter, sagor, fabler eller legender.

– Att vi har så tidig premiär, har sin förklaring i att vi vill att skolorna ska kunna komma hit och titta, säger Bera.

Efter Skärhamn går utställningen till H C Andersens födelsestad Odense.

 

Bengtåke Carlson