Det våras för Paddorna på Sundsby

Det har blivit april och snart är det dags för Sundsbys speciella vårkonsert. I skymningen sätter paddorna igång.

– De första har redan dykt upp, säger trädgårdsmästare Joakim Wenner.

Det finns många vårtecken – blommor, fåglar. Och på Sundsby vet man att ett viktigt är paddorna. Än samlar de sig, men snart är de tillbaka för årets lekande i det vatten där de föddes.

Man skulle kanske inte tro att paddor kan längta hem – det gör de kanske inte heller, men klart är i alla fall att när det är dags för lek, så kommer de tillbaka till den damm där de en gång föddes,

– Jag har redan sett flera av dem i parken, berättar Joakim. När jag krattade, dök det upp några stycken. De tycker om att ligga bland löven

Men dvalan är nu alltså över och det är dags att föröka sig.

– Faktum är att de kan vandra rätt långt för att komma tillbaka till lekvatten, säger Joakim. När det snart är dags, så sätter sig en hane på en hona och följer henne. Deras lek börjar sedan när vattnet har blivit tillräckligt varmt.

Dammen i Sundsby är en populär plats för den som är född till padda. Det märks också när det är dags att ”sjunga” eller kanske snarare kvacka.

– Egentligen finns det anledning att under deras parningsperiod ta en termos med sig och åka till Sundsby bara för att i skymningen lyssna till deras ”konsert” säger Joakim.

Den rika förekomsten av paddor gör att det krävs extra försiktighet när dammen en gång ska muddras.

Det måste ske under den tid på året då de inte är där. Muddringen är nödvändig. Både för Sundsby i stort, men kanske också för paddorna. Så de i framtiden ska ha en damm att komma tillbaka till.

Bengtåke Carlson

0303–72 82 25

bengtake.carlson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar