• Diktaren bjuder på spänning från Flatön

  Orust Den är spännande och lättläst men ger ändå läsaren en utmaning att hänga med i en invecklad historia. Diktaren av Katinka Bille utspelar sig på Flatön är en spänningsroman där läsaren känner igen både personligheter och platser.

  Katinka Bille debuterade sent i livet som författare. Hon hade fyllt 60 år då systern öppnade en vindslucka där det fanns en låda med minnen från barndomen. Lådans innehåll rörde upp känslor.

  –Jag kände då att det fanns så mycket jag inte hunnit med, nästan som jag i livet kastat bort det jag ville göra som ung, säger Katinka Bille.

  Minnena tillsammans med vetskapen om Katinkas mammas farmor Hannas bedrift blev startskottet. Hanna hade fött 13 barn, åtta söner, de fem döttrarna dog, och som efter makens bortgång startade byns första sparbank, var en driftig kvinna.

  –Det var som om Hanna sa till mig att jag inte skulle sitta och tycka synd om mig. Kunde hon så kan jag, tänkte jag.

  Katinka visste tidigt att hon ville skriva om Flatön. Något tema hade hon inte men planen var att koppla Flatöns gamla historia till nutid.

  –Jag ville få med hur kvinnorna förr fick rätta sig efter männen, hur det var att leva utan färja till ön och om sorgen över de barn som dog unga.

  Katina började skriva. Bokens personligheter kom till henne en efter en, först kom Paula, veterinären som efter makens död fått en livskris. Historien växte sakta fram.

  –Som en soppa som kokat länge på spisen.

  Scenerna som i boken växlar mellan början av förra seklet, via 1940-talet fram till i dag. Det är en spänningsroman, inget kriminaldrama. I boken finns spänning, intriger, svek, död men även kärlek. Det är lätt att tycka om Diktaren. Den är välskriven, lättläst och för den med rötterna på Orust är igenkänningsfaktorn mycket stor. Katinka har använt sin lokalkännedom på ett utmärkt sätt, utan att det känns påtvingande.

  ­– Jag har använt mig av platser som finns i verkligenheten. Allt är fiktion men visst har jag lånat drag från människor på ön. Diktaren ska inte hånfullt göra ö-befolkningen till åtlöje, jag älskar Flatöborna och min ö.

  Diktaren är en spänningsroman där veterinären Paula, fem år gamla Angela och journalisten Cattis spelar huvudrollerna. Angela försvinner en mörk kväll från sitt hem på Flatön. Alla engagerar sig i sökandet efter flickan, känslor rörs upp och länge glömda hemligheter kommer upp till ytan. Det är spännande, bitvis riktigt rafflande och historien får ett något oväntat slut. Diktaren knyter slutligen ihop bokens historia i sista kapitlet.

  –Jag ville spara det till sist, som en smaskig efterrätt, skrattar Katinka.

  För Diktaren har funnits i verkligheten. Han gjorde den Bohuslänska hembygden odödlig med sin poesi.

  –I min bok är allt Diktaren säger och gör påhittat för att passa i berättelsen…

  Erika Olofsson

  0303–728229

  erika.olofsson@lokaltidningensto.se

   

  Katinka Bille

  Ålder: 65 år

  Familj: maken Odd, fyra barn, sex barnbarn

  Bor: Flatön

  Yrke: copywriter, grundare av företaget Lifestone

  Fritidsintresse: segling, skriva och spela ukulele

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar