Ekologiskt kaffe utöver det vanliga

ORUST Ett lokalt producerat kaffe, ekologiskt och rostat i Varekil. För varje kilo kaffe skänks en slant till Bröstcancerfonden. Kari Brovall har startat kafferosteri som erbjuder kaffe utöver det vanliga.

Det dricks mycket kaffe på Orust, men fram till i dag har inget kaffe rostats på ön. Nu finns det ett microrosteri i Varekil, som Kari Brovall med kärlek för Orust och för kaffe, startat upp. Busmors kafferosteri rostar arabica bönor som levereras till det lilla rosteriet i Varekil i stora säckar. Bönorna är gröna då de kommer, luktar svagt av gräs.

– Jag har valt att enbart arbeta med ekologiskt, certifierat och Fairtradecertifierat kaffe. Bönorna kommer från odlare som jag vet får skäligt betalt för sina bönor. Jag vet vem jag köper bönor från och jag vet vad gör deras bönor till ett unikt kaffe, säger Kari Brovall.

Busmor kafferosteri erbjuder kaffe som för den som vill erbjuda något utöver det vanliga. Kari har ett förflutet inom vinbranchen där hög kvalitet och smak är viktiga komponenter. Tänket har han tagit med till kaffevärlden. Hans kaffe går under kategorin specialkaffe vilket är en kvalitetsbenämning där kaffet måste nå 80 poäng på en skala upp till 100.

Kari rostar kaffet för hand i en brännare med öppen låga. Bönorna rostas långsamt och i små mängder. Han blandar de olika bönorna för att ta fram varje bönas smak. Industrirostat kaffe rostas i hög värme och endast någon minut eller två. Karis bönor rostas länge, upp till 18 minuter, och blir då ett mörkt kaffe.

– Varje kaffebär har in egenskap och det gäller att sätta ihop en blandning med olika bönor från olika länder för att få en så kraftig smak som möjligt, säger Kari.

Kari har lärt sig att rosta kaffe i Barcelona. Han beskriver processen som ett hantverk där det gäller att veta hur bönorna kan blandas med varandra och hur lång rostningstid de olika bönorna har

– Det är en naturprodukt som ska förädlas.

Kari rostar och maler sitt kaffe i Varekil. Än så länge säljer han endast till restauranger men planerar att sälja lokalt. För varje sålt kilo kaffe skänker Kari tio kronor till Bröstcancerfonden. Han har förlorat både sin fru och sin mamma i bröstcancer, att skänka en slant till forskningen känns given. Det var hustrun som kom på företagsnamnet Busmors, som en husmor med lite glimt i ögat. Glimt i ögat, stort hantverkskunnande, en god produkt och en välgärning både till forskning och till odlaren ska göra kaffet till något eftertraktat. Kaffeprovarkvällar ska det bli på sikt, förhoppningen om en långsam utveckling finns. Själv dricker Kari kaffe varje dag.

– Färskt nymalet och nybryggt svart

 

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Vad skiljer ett billigt kaffe i ICA butiken från egenrostat? Det som alltid skiljer bra kaffe från dåligt är bönornas kvalitet. Sen tycker vi alla olika om smak. Men som kafferostare säger jag att det även handlar om kunskap om kafferostningens hantverk. Det är inte förrän jag hettar upp bönorna över 150 grader som jag väcker liv i över 1 000 olika aromämnen, vilket är dubbelt upp mot vad vi hittar i ett glas vin. Att bli en duktig kafferostare är nästan samma kriterier för hur man blir en duktig kock. Det absolut svåraste är att hitta bra råvaror och sedan få tillgång till samma höga kvalitet år efter år vid olika säsonger.

 

Går det att rosta själv – hur gör man? Värm ugnen till 225 grader lägg in råkaffe på en plåt, slå på köksfläkten, lyssna efter första cracken(ungefär som popcornljud när det poppar) brukar komma efter 4-6 minuter följ bönornas färgutveckling och ta ut när det fått en jämn fin färg. Kyl bönorna i ett durkslag gärna utomhus och låt bönorna svalna. Så skulle jag beskriva det enkelt. Däremot är det väldigt få som lyckas med detta i en hemmamiljö, men visst går det.

 

Bästa tipset för att få en god kopp kaffe? Köp färskrostat kaffe av hög kvalitet. Investera i en bra kvarn. Köp därefter en enkel presskanna som gör otroligt gott kaffe och är väldigt enkel att använda. Sen brukar jag säga måttet ca 65gram kaffe per liter.

 

Var finns världens godaste kaffebönor? Det finns mycket gott från Brasilien, Honduras och Costa Rica men om jag ska ge mig på en personlig bedömning så säger jag tre länder Etiopien, Kenya och Colombia.

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar