Föreställning om allt som är jobbit

Ann Westin, komiker, kom den fjortonde mars till Fregatten i Stenungsund med en föreläsning baserad på sin turné Jobbit.

Vad är Jobbit?

– Det är en föreställning som jag turnerat med, som jag nu utgår ifrån i min föreläsning. Den handlar om allt som är jobbit: familjen, jobbet, samhället, livet. Det handlar mycket om hur man tacklar förändringar. Jag brukar säga att livet är som en sten i skon – det skaver om man inte gör något åt det!

I föreställningen är du klädd som en hobbit, kommer du vara det nu också?

– Det får bli en överraskning. Jag har känt mig som en hobbit ända sedan jag först läste ”Sagan om ringen” på 70-talet. Jag är ungefär lika kort, godmodig men ändå äventyrlig och älskar god mat. Fast egentligen föreställer jag ju en ”Jobbit” och inte en Hobbit.

Vad är skillnaden?

– Jobbitar är de där strävsamma som bara jobbar på och inte funderar så mycket. Jag har själv varit en sådan i många år när jag jobbade inom vården. Sen när jag var 40 förändrade jag mitt liv och började med standup på heltid. Nu är jag mer en narr som står och babblar om saker jag tänkt på.

Vad har du tänkt på?

– Jag har hunnit vara med ett tag nu och har gått igenom en skilsmässa, två hjärnblödningar och en massa andra jobbiga saker. Min erfarenhet är att det mesta blir bättre med humor, det har verkligen hjälpt mig att se mig själv på lite håll och kunna skratta åt allt. Det finns så många som går genom livet och bara blir bittrare för varje år. Det blir ingen bra spiral av det för man får inte fler kompisar och har inte roligare, och så blir man ännu bittrare. Jag har sett det hos många vänner.

Tror du inte de ser på dig och tänker att du saknar allvar?

– Jo de bittra typerna tycker säkert att jag är en jäkla tramsmaja, men det skiter jag i! När man vågar öppna sig och bjuda på sina misslyckanden och sina konstigaste tankar känner folk sig mindre ensamma. Det är det bästa med standup, att folk förstår att alla andra är precis lika konstiga som en själv.

 Hur vet man om man är rolig nog att stå på scen?

– Jag tror de flesta märker om de är roliga redan som barn, att folk garvar åt en i skolan och sådär. Sedan är det en helt annan sak att göra standup. Många kommer fram och säger att de har en arbetskamrat som är så himla rolig på personalfesterna, men det betyder inte att det skulle fungera på en scen.

 Vad krävs för att det ska göra det?

– Man måste få publiken att lära känna en. Det är därför så många ståuppare börjar med att berätta att de precis blivit dumpade eller så. Själv brukar jag tala om att jag är ensamstående och före detta undersköterska – då har publiken något att förhålla sig till.

 Och du har fått en underifrån-position att slå ur?

– Ja, så är det absolut. Standup fungerar bättre när man sänker sin egen status, man får mer sympati då. Det är därför en del Stockholmare kan få problem när de är ute och turnerar, de uppfattas ibland som dryga.

 Det blir en del politik i showen också, va?

– Ja, jag brukar ta upp saker som stör mig. Sådant där som bara flyger förbi, som att Filippa Reinfeldt sålde ut en vårdcentral i Stockholm för 700 000 till några läkare i partiet som sen gjorde miljonvinster. Eller Kommunals svineri med medlemmarnas pengar. Det blixtrar till i media och sedan försvinner det, de kommer undan. Folk borde fan göra uppror!

 Vad har du för förväntningar på Stenungsundspubliken?

– Jag har varit där förr och kört standup och det var ett jäkla roligt jobb, det var en superduperpublik så jag tror vi kommer ha väldigt kul tillsammans!

 

Lotta Hohner

0303–72 82 23

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar