Forskar om liv på Mars

Diana Carlsson är geolog, kommer från Spekeröd, bor i Stora Höga och forskar om huruvida det finns liv på Mars eller inte.

– Jag studerar på Stockholms universitet och är knuten till Naturhistoriska riksmuseet. berättar hon när vi träffas på Molekylverkstan i Stenungsund.

Med tanke på hennes bakgrund är det förstås lite mer än ett vanligt sommarjobb på Molekylen.

– Jag jobbar extra här och är med ute på skolorna och undervisar eleverna, en vecka av tre är jag i Stockholm och jag reser också en del. Nästa gång ska jag till Kina och hämta prover från den gamla tidigare havsbottnen som numera finns i dagen i Fuchan i östra Kina. Det handlar om berggrund som är nästan 850 miljoner år gammal och kallas Fuchan-ofiolit.

Diana har en universitetsexamen i geologi.

– Sten och mineral är mitt stora fritidsintresse vilket passar väl ihop med min forskning

Diana är inne på andra året på sin forskning om liv på Mars.

– Jag har minst två och ett halvt år kvar, säger hon. I januari i år var jag med på möte i USA med Nasa (USA:s rymdmyndighet) och vi röstade bland annat om var vi ska landa på Mars för att leta efter liv.

Forskar man om Mars måste man natuligtvis svara på frågan om det finns liv där.

– Hade vi liv på Mars i dag hade det sett annorlunda ut där, säger hon. Då hade det funnits mer syre i Mars atmosfär, precis som det var på Jorden. Där borde vara en liknade atmosfär som vår för att ge livet möjlighet. Men det kanske har funnits liv där vilket är minst lika intressant att utforska.

Nu är det förstås inte så att det är faktiska forskare som ska åka till Mars.

– Det är en särskild robot som ska dit och undersöka. Men resan dit tar nio månader och sedan är det många tekniska parametrar som ska stämma innan landningen är genomförd och hans jobb kan börja. Det är ett väldigt långsiktigt arbete och vi kan inte hoppas att få första data förrän någon gång 2021.

Och när ska Diana Carlsson som första Spekerödsbo sätta sin fot på Mars?

– Jag ska inte dit, slår hon fast. Jag ska bli forskare på heltid men åka till Mars har jag ingen längtan efter.

INGEMAR HAMMARSTRÖM