Fullsmockat på Sundsby

Få koll på din frukt, ta en tur på en åsna eller klappa en kanin – när Sundsby säteri på lördagen bjöd in till marknad blev det trångt.

Den traditionella skördemarknaden fick Tjörnbor att vallfärda till säteriet på lördagsförmiddagen. Parkeringarna tog snabbt slut och det blev trångt mellan stånden. Bland mycket annat kunde man här köpa nyskördade grönsaker och svamp, blommor, hemkokt sylt och lokala ostar. För barnen fanns också möjligheten att klappa kaniner och rida åsna. Dessutom kunde man få koll på vad det egentligen är som växer hemma i trädgården. På plats fanns nämligen pomologen, alltså äppelexperten, Anna Holmgren.

– Folk får komma hit med äpplen som de inte vet vad det är för sort, och så kan jag förhoppningsvis svara på det. Det händer också att det är äpplen som det helt enkelt inte finns ett namn på, då kan man hitta på ett.

En som var glad att ha full fart i butiken igen var silversmeden Emelie Wijk Lundberg, som driver en butik där hon bland annat säljer handgjorda silversmycken. I början av sommaren länsades hela butiken och smycken för runt 60 000 kronor stals. Sedan dess har larm installerats i hela området.

– Det har varit tufft, jag blev ju av med hela lagret och fick hålla stängt hela juni – mitt i högsäsongen. Men nu har jag börjat komma ikapp och senare delen av sommaren var väldigt bra. Så nu känns det lite mer hoppfullt igen!

Läs mer: Fick hela butiken länsad

Skördemarknaden pågår mellan 11 och 16 både lördag och söndag.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar