Det har börjat röra på sig för bandet som består av Carl Tudén, Simon Gudmundsson, Christoffer Borg, Alexander Strandell och Johan Gustavsson. Foto: Jonas Wall

”Häftigt att spela på ett fullsatt Ullevi”

… Christoffer Borg, från Stenungsund och gitarrist i Art Nation, som kommer att göra och framföra årets Gothia cup-låt på invigningen i sommar. Dessutom har bandet nyligen skrivit ett kontrakt med Gain/Sony Music Entertainment.

 Hur tror du låten tas emot på ett fullsatt Ullevi?

– Förra året gjorde vi en låt med Läkare utan gränser. Vi har använt den förra versionen och gjort en helt ny låt med annan text och produktion av Jakob Herrmann. Jag tror den kommer att passa bra för en så stor arena. Sedan lägger vi på lite extra av allt. Ett stråkarrangemang av Ulf Wadenbrandt och en barnkör från Brunnsbo musikklasser. Det brukar vara fullsatt på invigningen och tanken är att låten ska vara den officiella Gothia cup-låten och knyta ihop hela turneringen och vara något av en signatur. Just nu jobbar vi med att klippa ihop en fräck video till låten.

Men egentligen är du ingen fotbollskille?

– Nej, jag spelade i Stingers från att jag var sju år upp till 18 års ålder. Jag är jämnårig med många av spelarna som utgör stommen i det lag som lyckades kvala upp till tvåan i år som Fors, Kinger, Sandberg och Frykegård. Jag följer dem på Facebook och blir lite nostalgisk. Jag hade gärna viljat vara med och spela.

När föddes intresset för musik?

– När jag gick på Stora Högaskolan hade jag en lärare i musik som heter Axel Karlsson. Han gjorde entré fullt utklädd till Gene Simmons i Kizz på en lektion. Han gjorde musiklektionerna roliga. Samtidigt lyssnade jag under den perioden på hårdrock. Han fanns där som en stor inspiration och i sexan ville jag lära mig att spela gitarr. Sedan var jag med i skolkabarén och körde någon hårdrockslåt.

Och på den vägen fortsatte det?

– Det är bara att öva. Mellan 15 och 23 års ålder satt jag nog fem till sex timmar om dagen och spelade gitarr. Då blev det automatiskt så att gitarren dödade mitt hockeyintresse. Jag hann inte med helt enkelt.

Art Nation beskrivs som ett AOR-band – kan du beskriva er musik?

– Det är snällrock – Toto och Journey är gudarna inom genren och det är väldigt nischat från 80-talet. Min grund är annars metal och tyngre hårdrock. Det var lillebrorsan Felix som fick in mig i det här. I den här vevan skulle han starta ett band och det var all in på influenser från 80-talet. Vi kallade oss för Taste. I Art Nation har vi försökt tona ner 80-talet och vara ett band med flera influenser.

När kom Art Nation in i bilden?

– Jag träffade Alexander Strandell i Diamond Dawn när vi var på på spelningar med Taste och vi talade om att göra något ihop. När han lämnade Diamond Dawn bestämde vi oss för att sätta ihop ett nytt band. Det här var 2013 vid årsskiftet och sedan gick det snabbt. Tidigt fick vi vara förband till Heat som är ett av de största svenska banden inom genren. Alexander är grym på att boka spelningar och fungerar även som vår manager. Jag är utbildad musikproducent och när det gäller det musikaliska och produktioner kan jag ta ett steg framåt. Annars tar jag gärna ett steg tillbaka. Parat med Alexanders driv utåt blir det en perfekt kombination. Vi klickade direkt.

Förra året blev ni av musiktidningen Gaffa nominerade till ”Årets svenska genombrott”, ni fick AOR Underground Awards för bästa album i England och nu har ni landat ett viktigt skivkontrakt, berätta!

– Det är stort att få ett skivkontrakt med Gain – som är dotterbolag till självaste Sony Music Entertainment. Gain har bland annat Hardcore superstar, Mustasch och Heat i sitt stall och nu släpper de skivor åt oss. Gain har en massa kanaler som kan marknadsföra oss. Det här innebär att vi kommer ut på ett helt nytt sätt och kan sälja plattor. Hårdrocksfans är otroligt trogna och en av de få fanskaror som köper många skivor. Vi hade anbud från Tyskland och Italien men Gain som är Göteborgsbaserat kändes helt rätt. Det är en dröm att vara kontrakterad av ett sådant bolag och något vi är stolta över.

Jonas Johansson

0303–72 82 44

jonas.johansson@lokaltidningensto.se

 

Christoffer Borg

Bor: Numera i Göteborg men uppvuxen i Stenungsund

Ålder: 29 år

Yrke: Musikproducent och studiomusiker i Göteborg. ”Jag är hela tiden i studion när jag inte är med bandet. När jag går hem sätter jag mig med gitarren och datorn. Mitt yrke är min hobby och musiken är en livsstil.”

Bandet Art Nation: Alexander Strandell sång, Christoffer Borg och Johan Gustavsson gitarr, Simon Gudmundsson bas och Carl Tudén på trummor. Christoffers bror Felix har varit med och skrivit låtar till bandet. På förra skivan var det fyra olika låtskrivare, varav Christoffer är en av dem.

Melodifestivalen: ”Det skulle vara jättekul att vara med. Bandet Eclipse som var med i år verkar inom vår genre. Om vi får vara med ska det dock vara med rätt låt.”

Aktuell: Art Nation ska göra årets officiella Gothia cup-låt. Samtidigt skrivs nya låtar och i höst går bandet in i studion igen för att snickra ihop en ny platta.

Relaterade artiklar
Fler artiklar