Lars-Olof Tunbro brinner för rhododendron. i hans trädgård blommar rariteterna i sagolika färger just nu.

Här frodas rhododendron

Den som är nyfiken på olika arter av rhododendron ska bege sig till Lars-Olof Tunbrå idag, söndag. Då visar han sin samling med 75 olika arter.

På norra Orust hittade Lars-Olof Tunbrå sitt drömställe för 15 år sedan, en plats som är idealisk för rhododendron. Han har runt 300 exemplar, 75 olika naturliga arter och lika många hybrider framtagna av mänsklig hand.

– Mitt intresse för rhododendron vaknade för 40 år sedan då jag hade den vanligaste arten med violetta, röda och vita blommor i min radhusträdgård. Efterhand upptäckte jag att det fanns så mycket mer, säger Lars-Olof Tunbrå.

Vanlig parkväxt

Han jobbade med markanläggning, bland annat i parker där rhododendron var ett vanligt inslag. Det blev så småningom fler och fler arter hemma hos familjen Tunbrå.

_ När jag gick i pension och vi flyttade till Orust fick jag möjlighet att successivt utöka odlingen.

Lars-Olof Tunbrå är medlem i Rhododendron-sällskapet och Trädgårdsamatörerna. Han besöker gärna växtmarknader i jakt på fler arter, men det finns andra sätt också.

_ Jag har ett 30-tal rhododendron, Cunningham´s White, som jag fick från Astra Zeneca i Mölndal. De skulle slängas för att ge plats åt en parkeringsplats, men då blev jag uppringd av en kompis som jobbar där, säger han.

Strapatsrik flytt

Det blev två vändor med flyttbil för att transportera buskarna hem till Lars-Olof Tunbrå. Han fick sedan hjälp med att släpa dem upp för branten i trädgården.

_ Jag fick också några rhododendron som var väldigt bruna och krokiga från en trädgård i närheten av Sotenkanalen. Men de tog sig när de kom till en annan miljö här.

Rariteterna växer i en rasbrant som sluttar starkt ned mot en bäckravin. Det är idealiska förhållanden med lite svagt sur jord och lagom fuktigt. Förutom rhododendron har Lars-Olof Tunbrå även ett 40-tal träd, bland annat många magnolior.

En gång om året är det visning för allmänheten, vilket man kan läsa mer om på Rhododendronsällskapets hemsida.

 Carin Jacobsson

Relaterade artiklar
Fler artiklar