Kärleksfest fyller Sundahallen

Sydafrikanska toner möter elever från Stenungsund och svenska artister. På onsdagskvällen smäller det i Sundahallen.

Aretha Franklins ”Think” ekar över hela Sundahallen. Freedom, freedom, freeeeedom sjungs av en månghövdad kör bestående av skolelever från flera skolor i Stenungsund och Stenungekören. De leds av den sydafrikanska artisten Thandiwe Mazibuko tillsammans med ett antal sydafrikanska ungdomar och Ken Wennerholm från gruppen Triple & Touch. Det är genrep inför onsdagskvällens Marching for love-konsert.

– Det känns riktigt bra inför kvällen. Här i Stenungsund är det lite yngre barn i kören än vad vi varit vana vid på de orter där vi varit tidigare, men nu börjar det lossna ordentligt. Jag tror det kommer bli fantastisk stämning, säger Ken Wennerholm som tillsammans med övriga medlemmar i Triple & Touch är engagerad i organisationen Star for life, dit intäkterna från kvällen går.

Star for life jobbar för att stärka elevers självkänsla och har bland annat byggt nästan hundra skolor i Sydafrika och Namibia. Marching for love är en konsertturné som drar in pengar till det arbetet, och till förebyggande arbete mot Hiv exempelvis. De ungdomar från Sydafrika som följer med på turnén får också stöd ur en utbildningsfond som organisationen har. Men det rör sig inte om något enkelriktat bistånd, menar Ken Wennerholm.

– Att samla in pengar är bara en del av det här. Till största delen handlar det om möten, och där är det ofta de svenska ungdomarna som får ett uppvaknande. Vi försöker sprida budskapet till ungdomar att man ska visualisera sin framtid och känna att man kan påverka den. Där kan de svenska ungdomarna vara lite blockerade, medan sydafrikanerna kommer med en stark energi och glädje trots att de har betydligt sämre förutsättningar.

Konserten på onsdagskvällen drar igång klockan 19 och förutom körsång blir det bland annat framträdanden av Idoldeltagaren Nicole Touma och Triple &Touch. Förhandsförsäljningen är uppe i nästan 500 biljetter. Något som gör Britta Netterfors, enhetschef Kultur i Stenungsund, nöjd.

– Det är fantastiskt roligt att lilla Stenungsund fått ihop så många, och att så många elever från våra skolor deltar i konserten. Det har verkligen rullat på bra med försäljningen den senaste veckan. Men det finns fortfarande biljetter kvar!

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se