Knep vinsten i eldig matlagning

Lyxutrustade restaurangkök är bara att glömma under SM i utomhusmatlagning. I regn och hagel, med bara en öppen eld till hjälp, tog Andreas Lidenfors från Stenungsund hem guldet.

Sverigemästerskapet i utomhusmatlagning hölls i helgen i Skövde. Tretton lag tävlade i att laga en trerättersmeny över öppen eld och lag Family stod till slut som vinnare. Där ingår Andreas Lidenfors från Stenungsund tillsammans med svågrarna Karl-Johan Beckman och Erik Beckman.

– Det var väldigt roligt, det känns nästan lite surrealistiskt fortfarande. Det blev en hel del uppståndelse med både tidningar och radio, säger Andreas Lidenfors.

Till vardags arbetar han som fastighetsmäklare i Stenungsund, men både han och lagkamraterna har erfarenheter från restaurangbranschen. Trots det försökte de inte stila med allt för komplicerade rätter.

– Jag tror att det var mycket det vi vann på. Många tänker nog att det gäller att göra något så avancerat som möjligt på tävling. Vi tog rätter vi kändes oss trygga med och visste att vi kunde laga med bra kvalité rätt igenom.

Lag Family var bland de sista tävlande, och lyckades tajma in en regn- och hagelstorm.

– Det var rätt extremt ett tag, men vi hade familjemedlemmar med oss som hjälpte till att hålla upp presenningar så det ordnade sig. Men det var ju inte de bästa förutsättningarna direkt.

Andra utmaningar när man lagar mat utomhus över öppen eld är att få jämn värme.

– Det var min uppgift, att hålla en jämn temperatur i tillagningen. Det är lite knepigt. Men det finns också en del fördelar med den här typen av matlagning, man kan långbaka saker i glöden och man får en tydlig röksmak.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Vinnarmenyn

Menyn som Lag Family tog hem guldet med:

Förrätt: Rökt gös med eldad rödbeta, brynt smör med ägg, ost från Almnäs och blomsterkrasse

Varmrätt: Honungsglaserad kyckling fylld med trumpetsvamp, lök och timjan. Brässerat kycklinglår med brynt kål och grädde, smörad buljong, picklade trattkantareller i verjus (juice av omogna druvor) samt grönkål.

Dessert: Eldad äppelkompott med sabayonne på äppelmust, gräddfil, krispig spelt, råhyvlat äpple och ängssyra.

Relaterade artiklar
Fler artiklar