”Måste försvara titeln nu”

Johan Pihl, arborist från Jörlanda, är Europas främste på trädklättring. Redan nu laddar han inför en säsong med många beställningar av att sätta upp julbelysning i träd.

Varför vill folk ha julbelysning redan nu?

– Det är inte riktigt än de vill det, men jag är uppbokad tre och en halv vecka i november redan nu för att sätta upp julbelysning. Det är mest kommuner som beställer den tjänsten.

Vad gör en arborist annars under höst och vinter?

– Det är mycket beskärningar av fruktträd och så, det går att göra året runt på många träd. Sedan är det mycket fällningar av träd i bostadsområden och så, där man får klättra upp i träd som kanske står dumt till och fälla lite i taget. Det är ett roligt yrke där man får ägna sig åt problemlösning och får se nya platser hela tiden.

Du blev nyligen Europamästare i trädklättring också, hur går tävlingen till?

– Det är fem olika delmoment i finalen, olika stationer där man får visa hur man hanterar olika moment som kastlina. På en station är det ett scenario där man ska rädda en person som fastnat i trädet. Det är en bedömningssport där man bedöms för sin balans, planeringsförmåga och så vidare.

Vad har du på gång härnäst?

– Nästa SM i trädklättring är i maj. Jag har vunnit elva år i rad, och måste ju försvara titeln nu. Så länge det är kul kör jag på, men snart börjar det bli dags för någon att slå mig. Det känns än att bara sluta.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se