David Sandberg från Rönnäng bakar i TV i höst. Foto: Linus Hallsenius/TV4

”Mormor” från Rönnäng tar sig an bak

Han är en jävel på kladdkaka och pysslar så mycket att han antagit aliaset ”mormor”. David Sandberg från Rönnäng bakar i TV.

Programmet ”Hela Sverige bakar” drar igång sin sjunde säsong den 26 september. Bland de tävlande finns David Sandberg, 24, som vuxit upp i Rönnäng på Tjörn. Han arbetar som revisor i Göteborg, och det var en kollega som fick honom att anmäla sig till programmet.

– Vi har fredagsfika på rullande schema. Jag har alltid varit väldigt snabb att erbjuda mig om det är någon som inte kunnat ta med, haha. Så en kollega som ätit mina kakor tryckte på för att jag skulle anmäla mig, säger han.

Det handlar inte om vilka torra småkakor som helst. Nej, David Sandberg arbetskamraters blir rejält bortskämda.

– Chocolate chip cookies går alltid hem, det är en riktigt publikfriare. Någon gång gjorde jag små citronmarängpajer, en annan gång tog jag med cheesecake…jag brukar blanda lite.

I sista uttagningsomgången till programmet charmade David Sundberg juryn med, bland annat, en ”citronmarängla” – en slags blandning mellan citronmarängpaj och semla. Dessutom fick de en kladdkakesandwich med chokladganache, mandelmaräng, hallon och mynta.

– Jag har alltid bakat mycket kladdkaka, ända sedan jag var liten, så det kändes personligt och kul.

Inspelningarna av programmet var mycket tuffare än han föreställt sig.

– Det var bland det bästa och värsta jag gjort. Jag har ett yrke som är ganska stressigt i perioder, men det går inte ens att jämföra med stressen man känner när man ska baka på tid framför kameror. Det är helt obeskrivligt. Samtidigt var det helt underbart att få träffa alla dessa människor med ett lika brinnande intresse för bakning som jag, att få hänga med riktiga baknördar.

Nördepitetet bär han själv med stolthet, hans förkärlek för bak och pyssel har gjort att han börjat kallas ”mormor”.

– Jag är väldigt pysslig, älskar att baka, laga mat och sticka. När man nämner de intressena ser man en mormor framför sig. Jag omfamnar det helt och hållet, det känns bara roligt.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar