Philip Crawford med delar av ”sin” symfoniorkester. Tillsammans med honom Sandra Tisén, från vänster sedan Staffan Bolander, Johannes Blomstervall, Annika Boberg, Sven-Inge Kristensson, Britt-Inger Olsson, Anna Keczán och Malin Andersson. Foto: Bengtåke Carlson

Philip 20, har startat Tjörns symfoniorkester

Tjörn Den som vill ha en orkester att dirigera får starta den orkestern själv.

Så resonerade Philip Crawford och idag finns Tjörns symfoniorkester – i maj presenterar den sig

Philip Crawford är 20 år gammal och går just nu och utbildar sig till dirigent.

– Jag ville förstås ha något att dirigera, och för att det skulle bli möjligt, måste jag ordna det själv, säger han.

Idag har han samlat ett drygt tjugotal musiker i olika åldrar, som repeterar inför sin första konsert – som blir i Stenkyrka kyrka den 22 maj.

– Vi vill egentligen ha en helsvensk repertoar, men vi är inte villiga att betala en massa för noter, så därför letar vi svenskt på nätet, säger Philip.

Eftersom konserten i maj är i kyrkan, så kommer det också att sjungas en psalm som Philip har arrangerat.

– Dessutom kommer vi att avsluta med nationalsången, för det tycker vi är lämpligt.

Philip började sin egen musikkarriär i kulturskolan – där inledde ha med blockflöjt, för att sedan gå över till cello – han spelar cello i en stråktrio.

– Dessutom spelar jag jazz på piano.

Men nu är det dirigerandet han vill satsa på – det vill han hålla på med på heltid. Lektioner har han tagit av Finn Rosengren, före detta chefsdirigent vid operan i Göteborg. Så han siktar, med andra ord, inte speciellt lågt.

– Jag fick dessutom sitta i orkesterdiket och lyssna och titta – sedan jag först hade talat med musikerna och med dirigenten, berättar han.

Han berättar också att han varit med om att försöka spela utan dirigent. Med påföljd att olika delar av orkestern, riskerar att hamna i olika delar av musikstycket.

Han skulle gärna se ett projekt med musiker från olika delar av Bohuslän. Och sedan vill ha ju arbeta med ”sin” orkester.

– Jag fyller 20 nu i mars – det är väl inte så många 20-åringar som har en egen symfoniorkester, säger han.

 

Bengtåke Carlson

0303–72 82 25

bengtake.carlson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar