Rönnäng rullar traditionen vidare

Flammande eld och tjutande polissirener – på Rönnängs skolgård är det inte en vanlig måndagsmorgon. Det är dags för det traditionsenliga lådbilsrallyt.

I veckor har eleverna, och i ärlighetens namn även många av deras föräldrar, gått loss på brädor, underreden från barnvagnar och färg. Resultatet är elva fantasifulla lådbilsekipage som står uppradade på Rönnängs skolgård. Ett av dem har skapats av kusinerna Ebba Sidorsson och Anna Otterström och är en polisbil, med sirener och allt.

– Vi har jobbat i en månad ungefär, vi har fått material av min farbror. Den är ganska tung så den kanske inte går så snabbt, men jag tror vi har chans att vinna snyggaste lådbil, säger Ebba Sidorsson.

Eleverna tävlar nämligen i två kategorier. Dels får alla på skolan rösta fram den snyggaste bilen, dels ska man ta sig runt en bana runt skolgården på kortast möjliga tid. Då kan det underlätta att ha en lätt bil,eftersom motorn består av små, snabba fötter som knuffar på kamraten som sitter och styr. Josua Bronnedal är ganska andfådd efter att ha agerat motor i lådbilen han byggt ihop med Melvin Gulbrandsson.

– Det var ganska jobbigt, men roligt. Vi har byggt den ihop. Egentligen ville vi ha eldflammor, men sen kom vi på att det skulle vara kamouflage istället, säger Joshua Bronnedal.

Eldflammor fick man se ändå. Arvid Silverfjäll och Emil Magnusson hade smyckat hela sin bil med dem, och till och med tryckt upp lagtröjor dagen till ära.

– Det står Flammande Blixten på ryggen – vi heter så! säger Arvid Silverfjäll.

Hur traditionen med det årliga lådbilsrallyt uppstod är lite oklart, men Karin Blidberg, elevassistent, uppskattar att den har runt 15 år på nacken.

– Jag tror att det var en elev som drog igång det, och sedan har det rullat på och verkligen blivit en tradition. Barnen tycker det är jätteroligt och många föräldrar engagerar sig i byggandet.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar